Književnost

Gatalici i Mićeviću uručene Kočićeve nagrade

Gatalici i Mićeviću uručene Kočićeve nagrade
Gatalici i Mićeviću uručene Kočićeve nagrade

BEOGRAD - Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" uručila je danas u Beogradu književnu nagradu "Kočićevo pero" srpskom savremenom piscu Aleksandru Gatalici i "Kočićevu knjigu" književniku i prevodiocu Kolji Mićeviću.

Uručujući nagrade u Biblioteci grada Beograda, direktor ove zadužbine Nikola Vukolić rekao je da je Gatalica dobitnik Kočićeve godišnje nagrade za zimu za knjigu "Ogromni mikrokosmosi" sastavljenu od tri knjige koje su njegovi rani radovi, dok je Mićević dobitnik nagrade za cjelokupno književno stvaralaštvo.

Vukolić je naveo da je Gatalica odličan pripovjedač savremenog srpskog romana, dok je Mićević, muzikolog i poeta svojim prevodilačkim, književnim i pjesničkim radom obilježio i srpsku i svjetsku književnost, te da je prevodio najznačajnija svjetska djela od Dantea, pa do savremenih pjesnika i pisaca.

Primajući nagradu Gatalica je istakao da je ona potvrda onoga što je u njemu najdublje, a to je duh pripovijedanja, koji ga određuje kao pisca, te dodao da on nije "književna kuvarica" koja priča da će nešto skuvati, pa čovjek ostane gladan, nego ona koja piše i skuva obrok.

On je rekao da je veliki poklonik priče i jedna od direktnih linija koja vuče od Kočića, naglasivši da mu je ova Kočićeva nagrada, poslije nagrada za roman godine i drugih nagrada, za njega intimna nagrada.

Mićević, koji je rođen ispod Zmijanja, Kočićevog rodnog kraja, rekao je da je dodjela Kočićevih nagrada model kako se mogu unaprijediti "očajnički slabe" veze Republike Srpske i Srbije i da je, dok je bio na Sorboni, prevodio Kočićeve pjesme i na francuski jezik.

Navodeći da se kao muzikolog i poeta služi instrumentima da bi se izrazio, on je na sebi svojstven način izrecitovao najnoviju pjesmu o "Kočićevim kovačićima", dajući sebi ritam udaranjem čekića uz mali nakovanj.

Kočićeve nagrade "pero" i "knjiga" dodjeljuju se za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije