Književnost

Jovanu Zivlaku Kočićevo pero

Jovanu Zivlaku Kočićevo pero
Jovanu Zivlaku Kočićevo pero

Nagrada "Kočićevo pero" za ljeto 2014. godine, koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Beograd - Banjaluka, pripala je književniku Jovanu Zivlaku za zbirku izabranih i novih pjesama "Pod oblacima".

"Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković dodijelio je Zivlaku ovu nagradu za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve misli i riječi", saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić" Beograd - Banjaluka.

Nikola Vukolić, predsjednik žirija, rekao je da Zivlak, koji je daleko odmakao na nepredvidljivim putevima moderniteta, vezu sa tradicijom održava preko jezika u kojem su najdublji korijeni bića i najiskonskiji slojevi pamćenja.

"Zivlak se uvijek izdvajao i možemo reći da je on jedan od najznačajnijih naših živih pjesnika, što ove nove i odabrane pjesme to najbolje potvrđuju", rekao je Vukolić.

Zivlak je danas jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pjesnika. Njegova poezija izranja iz metafizičke spoznaje, ali je istovremeno zaronjena u smisao sadašnjosti.

Nagrada "Kočićevo pero" Zivlaku će biti uručena 12. jula na manifestaciji "Petru za Petrovdan", koja se tradicionalno, više od jednu deceniju, održava u čast velikom bardu pisane riječi Petru Kočiću, u Bačkom Jarku, kod Temerina.

Prema Vukolićevim riječima, kod Zivlaka je sve puno i jedro, bogato u izricajima i nagovještajima.

O književnom djelu Zivlaka napisan je veliki broj eseja, studija, jedna monografija i jedan magistarski rad i veliki broj bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu. Piše poeziju, eseje, književnu i likovnu kritiku.

Zastupljen je u svim važnijim antologijama srpske poezije u zemlji i inostranstvu. Pjesme su mu prevođene u mnogim stranim časopisima, od engleskog, italijanskog, poljskog, njemačkog, francuskog do kineskog i japanskog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije