Književnost

"Kočićevo pero" uručeno Borislavu Čičovačkom

"Kočićevo pero" uručeno Borislavu Čičovačkom
"Kočićevo pero" uručeno Borislavu Čičovačkom

BEOGRAD - Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće 2014. godine danas je u Beogradu svečano uručena Borislavu Čičovačkom za knjigu "Raskovnik", za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

 Odluku da nagradi ovo izdanje beogradske izdavačke kuće "Arhipelag" jednoglasno je donio žiri u čijem su sastavu književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Direktor zadužbine "Petar Kočić", književnik Vukolić uručio je nagradu Čičovačkom, istakavši da su na današnji praznik Blagovijesti lijepe vijesti dobili i autor i svi čitaoci njegovog nagrađenog romana "Raskovnik".

"Započet kao bajka, `Raskovnik` se najednom pretvara u epistolarni roman, ali se na kraju njegov tok ponovo vraća bajci, obrazujući prsten sa dragocjenim kamenom ljubavi", rekao je Vukolić.

Prema njegovim riječima, ovo djelo je zanimljivo, bogato, punoznačno, pisano sa osjećanjem i poznavanjem smjerokaza koji trajno vode prema univerzalnim vrijednostima ljudskog postojanja.

Urednik izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović poručio je da će "Raskovnik" otvoriti čitaocima mnoga vrata, te da je autor pokušao da u knjizi "oživi Balkan na Zapadu i Zapad na Istoku".

Zahvalivši se za nagradu, autor Čičovački rekao je da je "Raskovnik", kao izraz njegove ljubavi prema svijetu, ljudima i Bogu, nastajao tri godine.

"Moj život je sirova građa za ovaj roman. Svaki pisac proživi sve ono što i njegovi likovi proživljavaju", poručio je Čičkovački.

Napominjući da je ponosan što nagrada nosi ime velikog pisca Kočića, Čičovački je ocijenio da, kao što u vrijeme Kočićevog stvaralaštva nije bilo dobrodošlo ono što je on imao da kaže, u sličnom trenutku izlazi i njegov roman.

"Mi u Srbiji smo kompletno svezani i zatvoreni, treba naći makaze da se otpletemo i spasimo", istakao je Čičovački, dodajući da "Srbija iz učmalosti može izaći samo ako se otvori za druge i da sebe drugima".

Osim književnog stvaralaštva, Čičovački piše i libreta za opere. Čičovački živi u Holandiji, gdje je objavio romane "U starini ime mu beše Hemus", "Crni kos, a po polju božuri", "Raskovnik" i "Rastanak u četiri prizora", kao i knjigu pripovjedaka "Nedopisane biografije".

Nagradu "Kočićevo pero" tradicionalno dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, a dobitnici ove nagrade su neki od najznačajnijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije