Književnost

Ljubav mami knjiške moljce

Ljubav mami knjiške moljce
Ljubav mami knjiške moljce

"Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest: to je idealan život", govorio je slavni pisac Mark Tven, a iz dana u dan na svim krajevima Zemljine kugle nastaju nova književna djela, no samo neka od njih ponesu titulu najboljih i najčitanijih.

Svake godine, pa tako i ove, svjetski književni forumi prave presjek najboljih knjiga, a najveći svjetski portal za ljubitelje knjige Goodreads.com objavio je književna djela po kojima će se 2013. godina pamtiti.

Među najčitanijim djelima u godini na izmaku bila je "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija. Autor svjetskih bestselera "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca" nakon šest godina se vratio s romanom u kojem donosi emotivnu, provokativnu i nezaboravnom priču o tome kako volimo i kako odluke koje donosimo odjekuju pokoljenjima.

Ovu godinu, bar kada je književnost u pitanju, obilježila je i knjiga "Inferno" Dena Brauna - djelo koje će razdrmati, zavesti, očarati i natjerati da svijet posmatrate drugačijim očima.

Ako bi imao priliku da se opet rodiš šta bi uradio - pitanje je koje odjekuje u romanu "Život poslije života" Kejt Atkinson, koji je takođe privlačio veliku pažnju čitalaca širom svijeta tokom 2013. godine.

I Kejt Atkinson privukla veliku pažnju čitalaca

Nil Gaiman autor je knjige "The Ocean at the End of the Lane", koji donosi priču o povratku glavnog junaka u rodno selo nakon 40 godina, gdje se prisjeća jezivih susreta s nadnaravnim bićima. Čak i oni koji ne vole naučnu fantastiku bili su fascinirani stilom pisanja, kao i samom temom ovog djela.

Posljednjih godina u velikoj mjeri su zaživjele i elektronske knjige, no pisanu riječ u njenom izvornom obliku još ništa ne može da zamijeni. Svjesni su toga i mnogobrojni autori koji su ove godine zahvaljujući svom talentu za pisanje mnogima, bar nakratko, uljepšali dane. Priču koju mogu da s uživanjem čitaju i stariji i mlađi smislila je autorka Rainbov Rovel, koja je napisala djelo "Eleanor i Park" o dvoje djece koji su se zaljubili u autobusu, te priča o tome kako i odrasli mogu da vole. Knjiga je tokom cijele godine bila izuzetno prodavana u svim knjižarama u svijetu.

Pisac čija djela svake godine obavezno završe na listama najčitanijih je i Stiven King. Ove godine objavio je knjigu pod nazivom "Doctor Sleep", za koju se pribojavao da će je čitaoci porediti s njegovim prethodnim djelima. Međutim, sva bojazan je nestala kada se ona našla među čitaocima i potpuno samostalno došla na listu najprodavanijih knjiga u godini na izmaku.

Ljubavna tematika uvijek je imala i imaće najviše poklonika, a zna to i Džesika Bird koja je pod pseudonimom Dž. R. Vard napisala 11 romana. Posljednji u nizu je bio "Lover at Last", čija je tematika, sudeći po broju prodatih primjeraka, i više nego zanimljiva čitaocima.

Šta su čitali Banjalučani?

Ljubitelji pisane riječi u gradu na Vrbasu imaju sličan ukus, bar kada je beletristika u pitanju, kao i svjetski čitaoci. U banjalučkoj knjižari "My Book" kazali su da je djelo "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija bilo najprodavanije tokom ove godine. Kada su u pitanju domaći autori, "Spas" Isidore Bjelice obilježio je 2013. godinu. U knjižari "Kultura" među najtraženijim djelima bili su i "Rukopis otkriven u Akri" Paula Koelja, te knjiga Novaka Đokovića "Serviraj za pobjedu", ali i "Znamenje anđela" Dejana Stojiljkovića. U knjižari "My Book" dodali su da je među najtraženijim knjigama bila i "Gnusoba" Svetislava Basare, kao i "Inferno" Dena Brauna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije