Književnost

Odnos istoka i zapada kroz Gocićev rukopis

Odnos istoka i zapada kroz Gocićev rukopis
Odnos istoka i zapada kroz Gocićev rukopis

Susreti sa publikom su mi najinteresantniji. Dugo sam živeo u jednom relativno zatvorenom krugu i sada se taj krug naglo proširio, kao da je pukla neka brana, kazao je Goran Gocić, autor romana "Tai", koji je dobitnik NIN-ove nagrade za 2013. godinu.

Upravo ovo djelo je promovisano u ponedjeljak naveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci, pred nekolicinom ljubitelja pisane riječi. "Tai" posjeduje elemente eseja, putopisa, melodrame, epistolarne forme, zbog čega je čitaocima teško da s njim izađu na kraj.

Gocić je naglasio da čovjek zaista treba da pazi šta želi, jer bi mu se to jednog dana moglo i ostvariti.

"Retko kada sam zaista mogao da poverujem da ću biti jedan od laureata NIN-ove nagrade. To je jedan veliki skok za mene što se tiče pristupa široj publici i, naravno, jako mi se dopada", rekao je Gocić.

Ovaj autor je dodao da mu NIN-ova nagrada u stvaralaštvu nije pomogla, ali da jeste u prodaji.

"Imao sam neku svoju malu, ali odabranu publiku, moje knjige su štampane u 1.000 primeraka i čovek poželi da izađe iz tog akademskog geta. I iskoračio sam pred širu publiku, koja je, moram priznati, fanatičnija od one na koju sam ja navikao", iskren je Gocić.

Promociji u Banjaluci prisustvovao je i Mileta Aćimović Ivkov, književni kritičar i jedan od članova žirija NIN-ove nagrade, koji je kazao da je "Tai" jedna dinamično pripovijedana, veoma uzbudljiva i u književno-umjetničkom pogledu dobra knjiga. "Tai" se izdvojio u obimnoj produkciji u 2013. godini ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije.

Roman tematizuje spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije