Književnost

Predstavljeni nagrađeni književnici iz RS

Predstavljeni nagrađeni književnici iz RS
Predstavljeni nagrađeni književnici iz RS

BEOGRAD - Stihom i riječju večeras se beogradskoj publici u Udruženju književnika Srbije predstavilo šest književnih stvaralaca iz Republike Srpske koji su nagrađeni na različitim takmičenjima na srpskom govornom području i van njega.

Jedan od laureata i dobitnik prve nagrade "Zlatna sova" za roman "Noć na Uni" Ranko Risojević istakao je da je njemu i njegovim kolegama čast što su večeras u domu Udruženja književnika Srbije, koja je dom svih koji na srpskom jeziku pišu i stvaraju.

Svoja djela, kroz odlomak i stih su osim Risojevića, čitali i Zoran Kostić, Predrag Bjelošević, Tanja Stupar Trifunović, Ranko Pavlović i Aleksandra Čvorović.

U kratkoj pozdravnoj riječi predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić istakao je da su "svi prisutni večeras nagrađeni, jer su nagrađeni među njima" i napomenuo da su djela književnika sa druge strane Drine oduvijek bila i jesu "značajne pritoke srpskog jezika".

"Naš rod i naša književnost ne bi bila to što jeste bez jednog Jovana Dučića, Petra Kočića, Ive Andrića i drugih. Mi smo jedno i tu nema izdvajanja. Književnici iz Republike Srpske večeras su u svome domu i mi smo `svojte`", poručio je Andrić.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović Nikolić naglasila je da književne stvaraoce Srpske i Srbije spaja pisana i duhovna riječ, koja prevazilazi sve političke i ekonomske barijere.

"Uprava je donijela odluku da večeras, baš ovdje, predstavimo naše nagrađene pisce i pjesnike i da im tako damo podsticaj za dalje uspjehe", rekla je Nikolićeva.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović kaže da je ovo književno veče proisteklo iz uspješne saradnje koje izvjesno vrijeme imaju Predstavništvo i Udruženje književnika Srbije, a rezultiralo je i potpisivanjem zajedničkog memoranduma o saradnji.

"Nakon potpisivanja memoranduma imali smo niz uspješnih zajedničkih manifestacija. I večerašnje predstavljanje književnika plod je te saradnje. Mi smo već na proteklom Sajmu knjiga u Beogradu imali priliku da se sa njima družimo", podsjetio je Cicović.

Nagrađeni pisci i pjesnici sutra će  o svom stvaralaštvu govoriti na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije