Književnost

Prva knjiga štampana u Americi oborila rekord: Za psalme 14,2 miliona dolara

Prva knjiga štampana u Americi oborila rekord: Za psalme 14,2 miliona dolara
Prva knjiga štampana u Americi oborila rekord: Za psalme 14,2 miliona dolara

Knjiga psalama "Bej", prva knjiga štampana u Americi, prodata je na aukciji u Njujorku za 14,2 miliona dolara, što je najskuplje štampano djelo prodato na ovakvim nadmetanjima, saopšteno je iz aukcijske kuće "Sotheby's".

Knjigu je, putem telefonske aukcije, kupio Dejvid Rubenstajn, američki biznismen i filantrop, koji planira da je pozajmljuje bibliotekama širom SAD, kako bi što više Amerikanaca imalo uvid u ovo kulturno blago svoje zemlje.

"Početna cijena bila je šest miliona dolara, a prodata je za 14,165 miliona dolara", izjavio je portparol "Sotheby'sa".

Knjigu psalama "Bej" napisali su hodočasnici 20 godina nakon što su osnovali koloniju u Plimutu, u Masačusetsu. Izdanje "Bej" štampano je u Masačusetsu 1640. godine, a danas postoji samo 11 primjeraka prevedene knjige psalama od ukupno 1.700 kopija ovog izdanja.

Jedan od preostalih primjeraka ove knjige na aukciji se posljednji put pojavio 1947. godine, kada je prodat za tada rekordnih 151.000 dolara, što bi danas iznosilo oko 1,56 miliona dolara. Tada je to bila najviša cijena ikada plaćena za štampanu knjigu.

Sve dosad aukcijski rekord je držala knjiga "Ptice Amerike" Džona Džejmsa Odubona, koja je u decembru 2010. godine prodata za 11,5 miliona dolara. Procjenjivano je da će ovaj primjerak dostići i cijenu od 30 miliona dolara, ali se to ipak nije desilo, iako je riječ o rekordnoj cijeni.

Da Vinčijeva bilježnica 1994. prodata za 30,8 miliona dolara

"Zaista smo presrećni što je ova knjiga, toliko važna za našu istoriju i kulturu, sada dostupna cijeloj naciji, jer je kupac obećao da će je davati bibliotekama širom SAD", rekao je portparol aukcijske kuće, dodavši da je velika stvar što je baš u njihovoj aukcijskoj kući postignut rekord, što samo dokazuje da knjige i dalje ostaju "vitalni dio američke kulture".

Primjerak koji je prodat na ovoj akuciji spada među najočuvanije preostale primjerke. Inače, knjigu na aukciji je ponudila bostonska Old Saut crkva, kako bi pokrila troškove renoviranja, te kako bi imala dovoljno novca za finansiranje svoje parohije. Riječ je o crkvi koja ima dugu istoriju, a zanimljivo je da je u njoj kršten i Bendžamin Frenklin.

Ova crkva je, inače, posjedovala dva primjerka knjige, a na prodaju jednog primjerka su se odlučili krajem prošle godine, kada su uvidjeli da nemaju drugog izlaza jer je renoviranje izuzetno skupo. I dok je ova crkva posjedovala pet primjeraka djela, u njihovom vlasništvu su ostala dva, jer je jedan poklonjena Kongresnoj biblioteci, jedan Univerzitetu Jejl, a jedna Univerzitetu Braun.

Zanimljivo je da je riječ o prvim štampanim primjercima na američkom tlu, i to na štamparskoj presi koja je dopremljena iz Londona.

Ipak, ovo svakako nije najskuplja knjiga na svijetu. To je Da Vinčijev "Codex Hammer", njegova lična bilježnica, u kojoj se nalaze naučni proračuni i dijagrami, a koja je 1994. godine prodata za nevjerovatnih 30,8 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije