Muzika

Godine slave, uspjeha i borbe za opstanak "Srbadije"

Godine slave, uspjeha i borbe za opstanak "Srbadije"
Godine slave, uspjeha i borbe za opstanak "Srbadije"

BIJELJINA - Magistar dirigovanja Desanka Trakilović ističe da proslavljeno Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija" očekuje nove prostorije, ali se, istovremeno, sprema i za nove uspjehe, u skladu sa svojim - svjetskim muzičkim rejtingom.

Hor je iznjedrio brojna poznata imena koja rade u svijetu. Danas broji 150 članova, a ove, jubilarne godine, priprema se za Međunarodno takmičenje u Italiji od 1.do 5. oktobra.

Desanka Trakilović je 1992. godine u Bijeljini uspjela da oživi "Srbadiju", koja je osnovana takođe u Bijeljini davne 1899. godine. Iako je zabranjivano u raznim periodima, Društvo je djelovalo - što tajno što javno - i poslije Drugog svjetskog rata.

"Počeci ovog društva vezuju se saborni hram Svetog Georgija u Bijeljini, a intenzivno je djelovalo do 1946. godine - i to kao nacionalno društvo", kaže za Srnu Trakilovićeva i napominje da je od tada Društvo bilo zabranjeno i osporeno.

Povodom 115 godina djelovanja, ona ističe da je i u starom jugoslovenskom sistemu "Srbadija" radila, ali ne tamo gdje joj je mjesto - u toku crkvene službe, nego za pjevnicom.

"Neke su zbog toga i kažnjavali - i to, nažalost, sami Srbi", napominje Trakilovićeva.

Ukoliko su za pjevnicom bili mlađi članovi, koji su išli u gimnaziju - kažnjavani tako što su morali da kleče na zrnima kukuruza, a bilo je i batina, loših ocjena i optužbi da "rade protiv sistema".

"Srbadija" nije mogla da javno nastupa zbog prefiksa "srpski" i zbog činjenice da je djelovala pri Crkvi.

Od jula 1992. godine, kada je rad obnovljen, Hor "Srbadija" uradio je mnogo i osvojio je brojne nagrade u zemlji i svijetu.

Desanka Trakilović ističe da mnoge vrijednosti datiraju od prije stotinjak godina.

Ona je preuzela što pisane tekstove, što iskustva porodica Stančić, Simić i Panić iz Bijeljine, a sve to je mnogo pomoglo da ponovo zaživi Društvo.

Društvo "Srbadija" od početka ide uzlaznom linijom i stoji na čvrstim nogama, bez obzira ne nedaće u kojima egzistira. Hor nema svoje prostorije, ali osvaja brojne nagrade.

"Nagrade su važne. Važno je da pobjeđujemo, a ne samo da učestvujemo", ističe Trakilovićeva i napominje da je za posljednje 22 godine plejada mladih ljudi prošla kroz ovaj hor - oni pjevaju srpsku duhovnu muziku, ali i muziku drugih naroda.

Trakilovićeva kao najuspješniji nastup svjetskog ranga izdvaja Prvu horsku olimpijadu 2000. godine u Lincu, sa koje je Hor donio srebrnu medalju u kategoriji crkvene muzike bez instrumenata.

"Vrlo je osjetljivo izvođenje naše crkvene muzike, baš zato što je bez instrumenata, za razliku od katoličke koja je, na primjer, praćena orguljama", pojašnjava Trakilovićeva.

U Budimpešti 2001. na Međunarodnom, osmom po redu takmičenju horova, "Srbadija" osvaja zlato, kao i u Rimu iste godine, kada je uzela brojne nagrade i imala pozitivne kritike...

Hor "Srbadija" je deset godina nakon svog obnavljanja osnovao Festival majskih muzičkih svečanosti, koji se održava svake godine u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije