Vizuelna umjetnost

Share u funkciji povezivanja

Share u funkciji povezivanja
Share u funkciji povezivanja

Postavka "SHARE Too Much History-More FUTURE", koja okuplja bh. i austrijske umjetnike koji se bave temom sjećanja, prošlosti, ali i sadašnjosti, biće otvorena 14. marta u Umjetničkoj galeriji BiH (UG BiH) u Sarajevu.

Izložba, organizovana povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, bavi se i ličnim i kolektivnim iskustvima, načinima prevazilaženja dešavanja iz prošlosti, opstankom i gubicima, te padovima koje pojedinac doživljava u trenucima dramatičnih promjena.

"SHARE Too Much History-More FUTURE" postavku čine video-izdanja radova Mladena Miljanovića, Šejle Kamerić, Adele Jusić, Mladena Bundala, Irene Sladoje, Igora Bošnjaka, Gordane Anđelić-Galić, Ane Hoffner, Marine Gržinić i Aine Smid, Anne Jermoalewe, Hermana Peseckasa, Tomija Šnajdera i Ernsta Logara.

Kao gostujući umjetnici na izložbi u Sarajevu učestvovaće Maja Bajević i Adnan Jasika.

Dragana Brkić, viši kustos u UG BiH, pojasnila je u razgovoru za "Nezavisne" da je kustos postavke Ana Mari Turk, koja je odranije upoznata s radom bh. umjetnika, te da je ona napravila selekciju radova koji će činiti postavku "SHARE Too Much History-More FUTURE".

"Riječ je o radovima umjetnika čiji je senzibilitet prema sagledavanju određenih tema iz prošlosti, ali i sadašnjosti, sličan. Radovi su na neki način vezani za rat, ali iako je prošlo skoro dvije decenije od njegovog završetka, neke priče i teme i dalje su veoma aktuelne", istakla je Brkićeva.

Umjetnica Šejla Kamerić će na ovoj izložbi učestvovati s radom koji je nastao u Berlinu, a tiče se opstanka u ratu.

Mladen Miljanović, jedan od najcjenjenijih umjetnika mlađe generacije u BiH, predstavlja svoj rad "Da li namjeravate da me lažete" o umjetniku Vesi Sovilju.

Film o Sovilju je snimljen bez njegovog znanja, a dio filma uključuje i hapšenje, što je, kako je Miljanović svojevremeno pojasnio, zapravo metafora brutalnosti rata i onoga što se desilo čitavom bh. društvu i društvu u regiji.

Organizator izložbe i projekta je Austrijska savezna vlada, a Kancelarija Austrijske savezne vlade, koja ima dugu tradiciju saradnje sa BiH u oblasti obrazovanja i kulture, inicirala je evropski projekat na nivou BiH u oblasti savremene umjetnosti, čiji je cilj da se bh. kreativni potencijal prikaže unutar zemlje i u inostranstvu.

Ova izložba će gostovati širom BiH (Banjaluka, Trebinje), u regionu (Ljubljana, Beograd, Zagreb) i Evropi (Klagenfurt, Beč, Brisel, Strazbur), a prati je i saradnja sa video-bijenalom "namaTREba" iz Trebinja, u vidu konkursa za video-radove mladih umjetnika iz BiH: studente i umjetnike starosti do 28 godina.

Internacionalni eksperti i umjetnici će od pristiglih radova odabrati 10 najzanimljivijih, koji će zatim biti realizovani na DVD-u i distribuirani nacionalnoj i međunarodnoj javnosti. Pobjednik takmičenja će dobiti stipendiju za tromjesečni boravak u Beču kao artist-in-residence. Konkurs će biti otvoren od 15. marta do 30. juna ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije