Književnost

Knjiga o ˝veleizdaji˝ i spasenju

Knjiga o ˝veleizdaji˝ i spasenju
Knjiga o ˝veleizdaji˝ i spasenju

BANJALUKA - U banjalučkoj Gimnaziji u srijedu je promovisama knjiga "Banjalučki veleizdajnički proces" autorke Maje Tomašević, koja je javnosti podarila studiju o nedovoljno istraženom istorijskom događaju u vezi sa Prvim svjetskim ratom kada je okupatorska austrougarska sila optužila 16 najuticajnijih Srba na ovom prostoru za čin veleizdaje.

Tomaševićeva u svom književnom prvijencu na svjetlo dana ponovo izvlači podatke iz 1915. godine kada austrougarske vlasti podižu optužnicu za veleizdaju protiv 16 uglednih banjalučkih Srba koje osuđuje na smrt vješanjem.

"Ono što je zanimljivo za taj proces nije sam čin presude, niti proces kao takav, već je to akcija svjetske javnosti koja je uslijedila i u koju su se na oslobađanju 16 banjalučkih Srba aktivno uključili svi, od Vatikana, Španije i Amerike, do Engleske. Akcija je završena njihovim oslobađanjem zahvaljujući, prije svih, velikom angažmanu španskog kralja Alfonsa, čije ime i danas nosi jedna od banjalučkih ulica", rekla je Maja Tomašević.

Ona je dodala da je studija "Banjalučki veleizdajnički proces" nastala kao maturski rad iz istorije u školskoj 2005/2006. godini kada je kao učenica banjalučke Gimnazije željela ovu uglednu školu da završi istraživačkim radom o zanimljivoj temi iz istorije njenog grada i naroda na ovim prostorima.

Na promociji knjige govorili su i recenzenti - istoričari Bojan Stojnić i Zoran Pejašinović.

Knjiga je izašla u izdanju banjalučke Gimnazije i Izdavačkog i grafičkog preduzeća "Besjeda" iz Banjaluke.

Maja Tomašević je diplomirani pravnik Evropskog pravnog fakulteta u Sloveniji, a trenutno je apsolvent na Odsjeku istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije