Putovanje

Hrvatica se u Švedskoj neugodno iznenadila: Ne mogu vjerovati šta su mi naplatili

Hrvatica se u Švedskoj neugodno iznenadila: Ne mogu vjerovati šta su mi naplatili
Foto: Pixnio | Hrvatica se u Švedskoj neugodno iznenadila: Ne mogu vjerovati šta su mi naplatili

​Otkako je Ryanair uveo jeftine avionske linije prema Malmeu i Geteborgu, sve više hrvatskih građana odlučuje provesti vikend u Švedskoj. Ova skandinavska zemlja poznata je po lijepoj prirodi i arhitekturi, ali i po izuzetno visokim cijenama usluga. Mnogi Hrvati šokiraju se kada shvate da u Švedskoj moraju platiti i neke stvari koje su u Hrvatskoj tradicionalno besplatne.

Tako se jedna Hrvatica koja je nedavno boravila u Geteborgu neugodno iznenadila kada je shvatila da u trgovačkim lancima ne može besplatno otići u toalet, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, već mora duboko zagrabiti u džep.

"U početku mi nije smetalo, ali nakon nekoliko dana mi je već prisjelo. Za jedan odlazak na toalet oni traže jedan evro, na nekim mjestima čak i dva. Na putovanju smo bili četiri dana i kako smo od jutra do mraka šetali po gradu, na kraju samo za toalet platili za nas dvoje platili više od 30 evra", kaže.

To nije jedina stvar koja je Hrvaticu negativno iznenadila u Skandinaviji. S mužem je otišla u restoran i na kraju je bila prisiljena platiti napojnicu iako usluga baš i nije bila najbolja.

"Na kraju jela je došla konobarica i pitala hoćemo li platiti gotovinom ili karticom. Kada smo objasnili da želimo platiti karticom, donijela je aparat do našeg stola. Nakon što smo skenirali karticu, na ekranu se pojavio natpis na kojem je pisalo koliku napojnicu želite dati. Izbor je bio 10, 15 ili 20 odsto. Poslije smo shvatili da postoji opcija da ne platimo, ali tada smo bili previše zbunjeni, pa smo pritisnuli 15 odsto jer nam je bilo previše neugodno platiti manje", ispričala je turistkinja iz Hrvatske.

Kaže da joj ne bi smetalo da se mogla unaprijed pripremiti za dodatne troškove, ali ovako su je dodatni računi uhvatili nespremnu.

"Bili smo na strogom budžetu pa nam je svaki evro bio važan. Da smo imali više novaca, vjerovatno ne bih ni primijetila ove sitnice, ali ovako smo svaki dan brojali koliko nam je ostalo novaca za toalet. Izbjegavali smo i restorane s konobarima jer nismo htjeli platiti visoku napojnicu", odala je tajnu ova Zagrepčanka.

Ryanair vozi u Geteborg tri puta sedmično, utorkom, petkom i nedjeljom, a povratne karte ćete platiti manje od 50 evra. Smještaj u gradu možete naći za manje od 100 evra, a ako odaberete AirBnb na nekome od ostrva malu kućicu biste mogli platiti oko 60 evra za noć.

"Mi smo odsjeli na ostrvu Brano i tamo smo noć u kućici sa spavaćom sobom, kuhinjom, dnevnim boravkom i kupaonicom platili nešto više od 60 evra na noć. Sve je bilo u redu, kućica je bila savršeno čista i sve je dobro funkcionisalo, osim što je krevet bio 120 cm od poda i skroz uz zid pa nam se noću bilo komplikovano spuštati i penjati, a i gazdarica je zatražila od nas da sve očistimo prije nego što odemo kući."

Nastavila je:

"Ne bi nam smetalo da nismo dodatno platili čišćenje što je bilo i jasno istaknuto na računu."

Još je rekla:

"Ovako smo zadnju veče umjesto uživajući u odmoru proveli usisavajući i perući kuhinju, da bismo ujutro prije odlaska na trajekt morali mijenjati posteljinu jer nismo htjeli dobiti negativnu recenziju. Uglavnom, bilo je lijepo putovanje, ali ove tri stvari su mi baš digle pritisak", zaključuje čitateljka, prenosi "Dnevno.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije