Putovanje

Janjske Otoke, ponos Šipova: Hladni Janj osvježava i po najvećim vrućinama

Janjske Otoke, ponos Šipova: Hladni Janj osvježava i po najvećim vrućinama
Foto: Anadolija | Janjske Otoke, ponos Šipova: Hladni Janj osvježava i po najvećim vrućinama

ŠIPOVO - Janjske Otoke, izletište koje se nalazi nedaleko od Šipova, predstavlja pravi turistički dragulj Bosne i Hercegovine koji iz godine u godinu postaje sve popularniji turistima.

Stanovnici Šipova ponosni su na svoje najpoznatije i najatraktivnije izletište na rijeci Janj, specifično po bujnom zelenilu, ali najviše po vodenim rukavcima, kaskadama i vodopadima.

Ekipa Anadolu Agency (AA) Janjske Otoke posjetila je u vrijeme kada je ovo izletište najljepše, jer u vrelim ljetnjim danima hladni, pjenušavi Janj donosi nevjerovatnu svježinu.

Naime, temperatura vode ove rijeke, bez obzira na godišnje doba, uvijek je oko sedam stepeni Celzijusovih, a, osim rijeke, dodatno osvježenje je i hlad stabala izraslih na ostrvcima između rukavaca. Brojne vodenice i vodenični točkovi sačuvani su na brzacima Janja, inače bogatog pastrmkom i lipljenom.

Huk Janja u centralnom dijelu Janjskih Otoka posjetioce naprosto tjera da zaborave na svakodnevne brige i prepuste se uživanju u moći prirode.

Siniša Pandžić, direktor Turističke organizacije Šipovo, rekao je da je priroda na ovom mjestu bila najizdašnija te da, zbog toga, vrijedi svaka posjeta ovom mjestu.

"Janjske Otoke su jedno lokalno izletište, ali svake godine iz godine u godinu imamo sve veće posjete, kako iz okolnih gradova, tako i širom Bosne i Hercegovine. Janjske Otoke su poznate i po smještaju na selu ili seoskom turizmu. Ovde svi mještani izdaju svoje objekte i pružaju uslugu što karakteriše selo, jer ovde gosti kad dođu mogu da osjete čari sela, da učesvuju u seoskim radovima, da uživaju u prirodi", ispričao je Pandžić.

Pored domaćih turista, najviše posjetilaca je iz obližnjih država, naročito Srbije i to iz Novog Sada i Beograda. Ipak, za Janjske Otoke sve se dalje čuje, jer je sve više grupa koje posjećuju Šipovo u kojem borave po nekoliko dana, pa u turama posjeta prirodnim i kulturnoistorijskim znamenitostima ovog grada, Otoke su nezamjenjiva destinacija.

Na ovoj lokaciji od 13. do 15. jula održava se muzički festival Z. E. T. fest koji je, zahvaljujući izvođačima, izuzetno atraktivan za posjetioce.

Ove godine će nastupiti "Tupas mene", KOB, "Neprijatelj prelazi zeku'", "Gužva u 16-ercu" i "Brkovi", "Neuro", "Bad Copy", "Riblja čorba", Rambo Amadeus, "Shangai Street Fight", "Zemlja gruva", "Hladno pivo" i "Ritam nereda".

Smještajni kapaciteti su popunjeni, a posjetioci imaju mogućnost boravka u kampu.

"To nam je generalno problem ne samo u Janjskim Otokama nego u Šipovu. U Otokama imamo otprilike oko 50 kreveta koje možemo ponuditi dnevno, to je svakako nedovoljno i ovdje u ljetnjem periodu kapaciteti su popunjeni", rekao je Pandžić.

U obilasku Janjskih Otoka ekipa AA srela je nekolicinu domaćina koji turistima iznajmljuju smještajne kapacitete. Mnogi od njih u svom dvorištu imaju bar potočić, ako ne i cijeli slap. Raspoloženi i susretljivi, rado su nam pokazali svoja dvorišta, ali i specifične objekte. U jednom od njih, nekadašnjoj vodenici, sačuvan je stari mlin koji je ranije stanovništvo snabdijevao brašnom.

Nenad Piljić, jedan od stanovnika Janjskih Otoka ispričao je da je zadovoljan interesom posjetilaca koji traže prenoćište, ali objašnjava da najčešće dolaze Banjalučani, zatim Srbijanci, a veoma rijetko tursiti iz daljih država. Na pitanje da li može živjeti od ugostiteljstva na Janjskim Otokama odgovara da može, ali da su on i supruga u penziji.

"Ovo je nama onako, radimo samo sezonski od Đurđevdana do Mitrovdana, oko šest mjeseci", ispričao je Piljić i objasnio da zimu provodi u Srbiji, jer u to vrijeme na Janjskim Otokama nema turizma, nije još zaživio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije