Putovanje

Karta rizika otkriva najopasnije i najbezbjednije zemlje za putovanje, pomenuta i BiH

Karta rizika otkriva najopasnije i najbezbjednije zemlje za putovanje, pomenuta i BiH
Foto: Grad Banja Luka | Karta rizika otkriva najopasnije i najbezbjednije zemlje za putovanje u 2024, pomenuta i BiH

Ako razmišljate tome gdje da bez straha za bezbjednost otputujete naredne godine, mogla bi vam od koristi biti interaktivna karta međunarodne organizacije International SOS koja pokazuje koje su to najsigurnije, a koje najopasnije zemlje na svijetu.

Tako je Južni Sudan, Libiju, Afganistan, Siriju, Ukrajinu i Irak u narednoj godini bolje izbjegavati, a među najbezbrižnijim zemljama su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg.

Interaktivna godišnja karta osmišljava se prema rizicima od kriminala, društvenih i političkih nemira, a od ove godine uvršten je i uticaj klimatskih promjena na bezbjednost putnika.

Sukobi koji se razvijaju u Gazi, Libanonu, Rusiji i širom afričke regije Sahel doveli su do povećanja rizika za putnike na tim područjima. Zbog kriminala i nemira Venecuela, Honduras i Haiti takođe nose visoki bezbjednosni rizik.

Negativni uticaji klimatskih promjena odnose se na globalni porast temperatura pa se tako u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji rizik smatra niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija, vrlo je visok.

U kategoriji klimatskih promjena Hrvatska, Italija i Bosna i Hercegovina nose nizak rizik, a Austrija, Mađarska i Slovenija su još bezbjednije, prenosi N1.

Interaktivnu kartu koja vam može pomoći prilikom planiranja putovanja možete pronaći na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije