Putovanje

Kristijan Iličić - Odvažni avanturista na putu oko svijeta

Kristijan Iličić - Odvažni avanturista na putu oko svijeta
Foto: N.N. | Kristijan Iličić - Odvažni avanturista na putu oko svijeta

BANJALUKA - Kristijan Iličić, putopisni bloger, avanturista i zaljubljenik u putovanja iz Zagreba, koji je do sada posjetio skoro 100 zemalja, za "Nezavisne" priča o tome kako je zbog sna ostavio dobro plaćen posao, stavio ruksak na leđa i putovanja pretvorio u stalan posao, te kako planira da zajedno sa zaručnicom kroči na tlo svake države na svijetu.

Iličić kaže da je nakon deset godina rada u korporativnom svijetu odlučio da slijedi svoj san i radi ono što najviše voli - putuje.

"Deset godina sam radio u izdavačkoj kući u Zagrebu. To je deset godina u korporativnom svijetu, gdje radiš od devet do pet svaki dan, a godišnje možeš putovati samo onoliko koliko ti dozvoljava godišnji odmor. Jednog dana sam shvatio da radeći tako sigurno neću proputovati cijeli svijet", rekao je Iličić.

Prije dvije godine dao je otkaz i odvažio se da proba raditi ono što voli, a pritom i zarađivati.

"Htio sam vidjeti da li od putovanja mogu zaraditi. S obzirom na to da sam toliko godina proveo u korporativnom svijetu poznavao sam tržište, poznavao sam klijente u Hrvatskoj, pa sam lako došao do kontakata i predložio im suradnju", kazao je Iličić.

Objašnjava da, iako je posljednjih deset godina gradio imidž na društvenim mrežama u vezi sa svojim putovanjima, prvo "full time" putovanje je imao prije dvije godine.

"Već s prvim projektima i putovanjima sam vidio da to sve ima smisla, da se od toga može i zaraditi, a i proputovati svijet. Nakon toga suradnje su se samo nizale", rekao je Iličić.

Najveću popularnost je dobio objavom snimka iznenađenja koje je priredio za rođendan svoje djevojke, a video su prenijeli svi mediji, uključujući američki "ABC News" i "Daily News".

"Djevojka je tada radila u Americi preko 'Work and Travel', a ja sam putovao u Kazahstan i Kirgistan. Odlučio sam da joj priredim iznenađenje za rođendan. Sve sam izorganizirao uz pomoć sponzora, a na rođendan sam došao u odijelu maskote Lava. Ona nije ništa slutila, nije znala da sam to ja. Nakon što sam joj uručio poklon i skinuo masku - šokirala se, ali i obradovala", prisjeća se Iličić.

Dodaje da ga je ovaj video zbog svoje originalnosti izdvojio od ostalih putopisnih blogera, te da do sada u svijetu ima preko 200.000.000 pregleda.

Iličić kaže da ne pravi striktne planove koje zemlje će posjetiti, već da tu odluku donosi u trenutku, u skladu s tim šta mu se učini interesantnim.

"Čim sam dao otkaz išao sam na Madagaskar, poslije toga na Sejšele, a kasnije u Kazahstan i Kirgistan. Nakon toga sam imao put kroz Ameriku autom, gdje sam napravio preko 15.000 kilometara. Vijetnam, Tajland, Kambodža, Hong Kong i Makao su samo neke od zemalja koje sam 2017. godine posjetio. Samo prošle godine sam obišao preko 30 zemalja", naveo je Iličić.

Od svih država u kojima je bio najljepše utiske nosi iz Etiopije, koja je njemu najdraža zemlja koju je posjetio.

"U Etiopiji me prije svega osvojila prekrasna hrana, koja je specifična kao i cijela zemlja. Etiopijska kuhinja je drugačija od svih koje sam ikada probao, a svako njihovo jelo je rapsodija okusa", kazao je Iličić.

Pored specifičnih jela, po njegovim riječima, Etiopija obiluje divnim, toplim ljudima, kao i raznovrsnim plemenima koja i dalje žive kao i njihovi preci.

"Osim što je bogata prirodnim ljepotama, izrazito je povijesno bogata. Interesantna su mi bila plemena koja žive na jugu Etiopije, gdje je svako pleme po sebi specifično i nije izgubilo autentičnost ni čar", objašnjava Iličić.

Navodi da ga posebna uspomena veže za ovu zemlju, a to su dvije djevojčice koje je upoznao kada je prvi put posjetio Etiopiju.

"Nakon tog putovanja po Etiopiji, u Banjaluci sam napravio tetovažu na ruci posvećenu ovim djevojčicama. Kada sam ponovo posjetio ovu živopisnu državu, dao sam sebi zadatak da ih pronađem. Jednu od djevojčica sam uspio naći, a drugu, nažalost, nisam jer se nakon udaje odselila", prisjeća se Iličić.

Dodaje da, osim Etiopije, jugoistočnu Aziju posjećuje nekoliko puta godišnje.

"Tajland je bila prva dalekoistočna država koju sam posjetio i u koju sam se zaljubio. To je zemlja koju posjetim kad god želim da pobjegnem od zime i upoznao sam ga kao što poznajem i svoj rodni Zagreb", uz smijeh komentariše Iličić.

Svima koji žele da se bave putovanjima kao poslom poručuje da su od presudnog značaja dobra ideja i mnogobrojni kontakti.

"Recept za uspjeh je 30 odsto ideja i 70 odsto kontakti. Bitno je imati dobru ideju, bez obzira na broj pratilaca na društvenim mrežama. Pratioci ne znače mnogo ako ne kreiraš dobar sadržaj i ako nemaš ideju koja te izdvaja od drugih", rekao je Iličić.

Dodaje da je siguran da ne bi doživio ovakav uspjeh i ljudima bio ovoliko interesantan da nije kreirao video iznenađenja za zaručnicu Andreu i da ne odlazi, sa torbom na leđima, od grada do grada u zemljama koje su za mnoge teže dostupne i koje nisu turističke.

"Teško je ljudima dati savjet u kom smjeru da krenu. Po mom mišljenju, najbitnije je biti svoj, stvoriti svoj sadržaj i održati kvalitetu. Nakon toga dolaze pratioci na društvenim mrežama, a oni privlače klijente", objasnio je Iličić.

Putovati i od toga zarađivati mnogima zvuči kao najljepši i najlakši posao na svijetu, ali Iličić kaže da je potrebno dosta truda jer je to posao koji se radi 24 sata na dan, sedam dana sedmično.

"Daleko od toga da je ovaj posao samo putovanje i odmor. Nekada bih rado cijeli dan odmarao na plaži, ali uglavnom cijeli dan snimam, a kad se vratim u sobu - moram taj video montirati i poslati klijentima. Nije tako jednostavno kao što se čini, ali ja volim svoj posao, a kako kažu - ako radiš ono što voliš, odmaraš sve vrijeme", sa smiješkom navodi ovaj avanturista.

Na svoja mnogobrojna putovanja sada rijetko ide sam... Uglavnom ga u stopu prati zaručnica s kojom ima firmu i u potpunosti su posvećeni svom poslu.

Ono što ga najviše raduje u vezi s poslom i što ga pokreće da nikad od njega ne odustane je osjećaj slobode koji mu donosi.

"Takođe, predivan je osjećaj probuditi se negdje gdje nikoga ne poznajem i biti van svoje komfort zone. Najsigurnije se osjećam kada znam da sam osuđen sam na sebe i na svoju sposobnost da se snađem u nepoznatom okruženju", rekao je Iličić.

Prvi "Travel meet up" u Banjaluci

Kristijan Iličić gostovao je u Banjaluci 20. januara ove godine, na prvom "Travel meet upu" organizovanom u gradu na Vrbasu.

Iličić je zajedno s organizatorom ovog "meet upa" Robertom Dacešinom, banjalučkim putopiscem, dijelio iskustva sa putovanja, prepričavao zanimljive zgode i nezgode te savjetovao sve prisutne na koji način da i oni putovanja pretvore u održiv biznis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije