Putovanje

Metropole iz alternativnog ugla (FOTO)

Metropole iz alternativnog ugla (FOTO)
Metropole iz alternativnog ugla (FOTO)

Različiti evropski gradovi imaju različitu turističku ponudu.

I dok se uglavnom obilaze poznate turističke atrakcije, poput muzeja i spomenika, postoje i tzv. alternativni turistički obilasci, gdje gradove upoznajete iz sasvim drugog, neobičnog ugla. Upravo vas vodimo na jednu takvu turu.

Arhitektura Ijburga, Amsterdam

Iako je Amsterdam najpoznatiji po svojim živopisnim kanalima, trenutno najzanimljiviji dio grada je Ijburg, koji ima nevjerovatna arhitektonska rješenja. Riječ je o dijelu grada sačinjenom od ostrva koje je čovjek napravio, a koji se nalazi istočno od grada. Specijalizovane ture po Ijburgu uglavnom za cilj imaju da pokažu ovaj dio grada kao "laboratoriju novih životnih oblika", jer je ovo zaista arhitektonski zadiviljujući dio grada. Inače, ovdje su smještena i sjedišta brojnih arhitektonskih kompanija, a turistički vodiči su zapravo prave arhitekte.

Finansijski slom Rejkjavika

Ovo je zaista jedna neobična tura, jer vas vodi u obilazak propalih finansijskih institucija. Naime, najdramatičniji trenutak u novijoj istoriji Islanda svakako je bila propast tri najveće državne banke 2008. godine, a posljedice ove finansijske krize osjetile su se širom svijeta. Ovaj obilazak predvodi

Milenijumska tura, Stokholm

"Milenijumska trilogija", jedno od najpoznatijih djela Stiga Larsona, zapravo je tematika nove milenijumske ture po Stokholmu. Zaljubljenici u Larsonova djela sada imaju priliku da posjete sva mjesta koja se spominju u ovoj trilogiji, a istovremeno dosta toga možete naučiti i o samom glavnom gradu Švedske.

Novi Beograd i Zemun

Ova tura vas vodi kroz urbanu geografiju srbijanske prijestonice, kroz Zemun i Novi Beograd. Novi Beograd je interesantan jer je svojevremeno predstavljao komunistički megaprojekat, s ciljem da se izgradi savršeni grad. Zemun je zanimljiv jer je tu nekad bila granica između Turskog carstva i Austrougarske. Obilazak podrazumijeva i posjetu četvrti Savamala, koja se trenutno nalazi u žiži javnosti zbog kontroverznog plana izgradnje. Tu je i Dorćol, sa svojim galerijama i klubovima.

Tajnovitosti Zagreba

Riječ je o jednoj krajnje kreativnoj turi gdje se obilaze dijelovi Zagreba, koji su malo poznati i rođenim Zagrepčanima. Obilazak predvodi kostimirani turistički vodič, a kostim zavisi od mjesta i tematike koja se želi pokazati ovim obilaskom. Posjećuje se Medvednica, ali i ostale tajnovitosti Zagreba, gdje se istovremeno dosta može naučiti o istoriji hrvatske prijestonice.

"Coiste Irish" obilasci

Riječ je o turističkim obilascima Belfasta koje predvode bivši politički zatvorenici iz republikanske zajednice, a gdje možete dosta naučiti o turbulentnoj istoriji ovog grada. Ovaj obilazak ima nekoliko verzija, a najpopularnija je ona gdje se obilaze murali i groblje, gdje su sahranjena tri republikanca koja su umrla nakon štrajka glađu 1981. godine.

Kuvarske ture po Lisabonu

Lisabon, poznat kao raj za gurmane, ima svoje uličice, gdje se nalaze lokalne pijace, gdje se prodaju svježi, morski plodovi. Ova tura podrazumijeva pauzu u skoro svakoj lokalnoj kantini, a završava se u lokalnom restoranu, gdje možete probati neke od originalnih portugalskih recepata.

"Živjela raznolikost" u Parizu

Tura podrazumijeva obilazak manje poznatih četvrti francuske prijestonice, gdje borave imigranti, radnici i svi oni koji teško žive u ovom jednom od najljepših gradova na svijetu. I dok će konzervativni turisti željeti da vide sve čari Grada svjetlosti, oni smjeliji i hrabriji će se sigurno odlučiti za ovaj alternativni obilazak, jer pokazuje da život u Parizu nije samo glamur i moda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije