Putovanje

Ovo je "najljepši brod na svijetu" (FOTO)

Ovo je "najljepši brod na svijetu" (FOTO)
Ovo je "najljepši brod na svijetu" (FOTO)

Nakon dugog razdoblja mirovanja zbog važnih radova na modernizaciji, u Dubrovnik je uplovio istorijski najznačajniji brod italijanske Ratne Mornarice. Ovaj brod će u hrvatskoj luci ostati do 29. maja.

Školski brod "Amerigo Vespuči" porinut je 22. februar 1931. u Kasteljamare di Stabia te je i danas u službi obučavanja kadeta Akademije iz Livorna. Dug je 101 metar, širok 15,5 metara s gazom od 7,3 metra i nosivošću od približno 4.000 tona, a poznat je kao ''najljepši brod na svijetu''.

Kako napominju iz Italijanske ambasade, od početka svog postojanja brod je gotovo svake godine služio za obuku uglavnom za kadete Pomorske Akademije, ali i za polaznike Pomorskog fakulteta, današnje Vojne Pomorske škole Frančesko Morosin.

Osim brojnih kraćih plovidbi Sredozemljem, uglavnom u proljeće ili jesen, od 1931. do 2013. "Amerigo Vespuči" je ostvario čak 79 obrazovnih misija čiji su korisnici bili polaznici 1. klase Pomorske Akademije u Livornu, od kojih 42 u Sjevernoj Evropi, 23 na Sredozemlju, četiri na istočnom Atlantiku, sedam u Sjevernoj Americi, jedna u Južnoj Americi te dvije u sklopu jedinog oplovljavanja zemaljske kugle, koje se odvijalo od maja 2002. do septembra 2003. godine, razdoblja u kojem je brod učestvovao u aktivnostima vezanim uz America's Cup 2003. godine na Novom Zelandu.

Na brodu "Vespuči" je nedavno izvršena modernizacija brodskog operativnog kapaciteta, naročito prilagođavanje logističkog smještaja u skladu sa standardima savremenog života. Zamijenjen je motor i električni generator, a dodan je novi propeler, te novi sistemi platformi, učinkovitiji i strogo usmjeren na zaštitu okoliša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije