Putovanje

Ovo su najlepši gradovi sjeverne Italije za doček Nove godine (FOTO)

Ovo su najlepši gradovi sjeverne Italije za doček Nove godine (FOTO)
Ovo su najlepši gradovi sjeverne Italije za doček Nove godine (FOTO)

Ukoliko još uvijek tragate za idealnim mjestom za novogodišnje i božićne praznike možda je upravo neki od sljedećih gradova ispunjava sve vaše želje....

Italija ne samo da važi za jednu od najčarobnijih zemalja na svijetu, već i za zemlju koja ima najidealniju klimu. Pitajte bilo koga ko je dočekao neku novu godinu u Veneciji, Rimu ili Firenci? Uvijek u plusu.

Međutim, ti ove godine ne morate da idete u najpoznatija italijanska mjesta jer Italija je mnogo više od "vječnog grada" prelijepe Toskane ili sunčanog Napulja, a najbliži njen dio, sam sjever Italije je prepun skrivenih gradića koji će vas oduševiti na prvi pogled.

Ali krenimo redom... 

Bolonja: Ovaj dragulj poznat je i pod imenom "La rossa" (italijanska riječ za crvenu boju) zbog boje koja preovladava na fasadama njegovih kuća, krovova i zgrada. Bolonja je inače glavni grad pokrajine Emilia-Romagna i najveći grad sjeverne Italije. Ukoliko ste veliki zaljubljenik u arhitekturu ovaj grad je kao stvoren za vas.

Iako je poznata takođe po srednjovekovnim građevinama, zahvaljujući učestaloj obnovi grada, Bolonja je prepuna i zdanja iz etrurskog i rimskog perioda. Grad je osnovan 1088. godine, a širom svijeta je najpoznatiji po Bolonjskom univerzitetu koji spada u najstarije univerzitete svijeta. Kada dođete u Bolonju neizbježna je posjeta Piazzi Maggiore gdje se nalazi nezavršena fasada Basilice of Sao Petronio čije spoljno dvorište spada u jedne od najljepših i najimpresivnijih na svijetu.

Gran Paradiso: Relativno nepoznat nacionalni park Italije smatra se jednom od najvećih i najbolje očuvanih oaza divlje, netaknute prirode u Evropi. Grand Paradiso je dobio ime po najvećem planinskom vrhu Italije, Gran Paradisu koji se nalazi na jedinoj planini na Alpima koja se nalazi unutar Italije.

Kompletan prostor je osmišljen kao prvi nacionalni park Italije 1920. godine i to u želji da se očuva planinska koza ibex poznata po rogovima koji mogu da narastu do 91 cm!! Sam park je san snova za sve planinare, ljubitelje prirode i najidealniji je za posjetu početkom jeseni i u ljeto kada je kompletan park prekriven cvjetnim lejama koje su procvjetale.

Bergamo: Bergamo se nalazi između Bergamovih Alpi i podijeljen je u dvije gradske zone. The Citta Alta je gornji grad, srednjovjekovne arhitekture iz 16. vijeka dok se u podnožju nalazi Citta Bassa, relativno moderan gradić koji podsjeća na Milano. 

Većina posjetilaca se odmah uputi ka gornjem, starom dijelu grada čija su renesansna i srednjovekovna zdanja prelijepo očuvana a kompletan prostor mami svojim šarmantnim, maleckim trgovima i crkvama poput Basilice of Santa Maria Maggiore u kom je sahranjen kompozitor Gaetano Donizetti. Academia Carrara je takođe must seen mjesto jer sadrži kolekciju slika Raphaela, Botticellija i Canaletta.

Verona: Da li je ovom gradu potreban uvod? Teško. Gradić je doduše proslavio engleski pisac i njegovi tragični junaci, Romeo i Juliet, ali Verona nije samo mjesto u kome se odigrala najveća ljubavna priča na svijetu već i jedno od najljepših mjesta u Italiji.

Grad je prepun ruševina rimskih zdanja koje su gradu pružile jedan stari šmek, zatim prelijepih, veličanstvenih palata iz renesansnog perioda i srednjovekovnih zgrada. Smješten između Venecije i Milana, grad privlači relativno manju pažnju od pomenutih i to u vidu jednodnevnih izleta ali zato ne zaostaje po ljepoti u poređenju sa poznatijim gradovima. Neizbježna je svakako posjeta balkonu tragičnih ljubavnika, ali i Koloseumu koji se nalazi u samom centru grada. 

Đenova: Ako je bio koji grad podcijenjen i u nezasluženoj senci Rima i Venecije, to je onda Đenova. Ovaj morski gradić spada u omiljena mjesta Italijana i pravi skriveni biser Italije. Đenova je glavni grad pokrajine Ligurija na samom sjeveru Italije, i rodno je mjesto Christophera Columbusa.

Najlepši dio grada je njegov istorijski centar prepun uzanih uličica koje vam otkrivaju njegove kafiće, picerije, trgiće, butike i parkove. Obavezna je šetnja po luci uz obalu gdje su usidrene jahte, čamci lokalnih ribara i veliki kruzeri. Đenova je inače glavna luka Italije, a kompletna obala je skoro renovirana pa se smatra jednom od najmodernijih i najraskošnijih sa vodenim barovima i akvarijumom.

(NN/elle.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije