Putovanje

Poljacima presjelo ljetovanje

Poljacima presjelo ljetovanje
Poljacima presjelo ljetovanje

VARŠAVA - Poljacima je ove sezone presjelo ljetovanje zbog lavine krahova turističkih agencija, čak i velikih, donedavno solidnih, a strahovanje turista da će ih izbaciti iz hotela, iako su platili aranžmane, navelo je Poljake da se pri izboru sve manje rukovode cijenom aranžmana.

Turističke agencije su ove sezone padale jedna za drugom i oštetile 35.000 do 40.000 građana koji su unaprijed platili ljetovanje. Samo stečaj agencije "Skaj trevel" je pokvario, skratio ili spriječio ljetovanje 23.000 klijenata.

Poljaci zato prestaju da se rukovode cijenom aranžmana koja je do ove godine bila glavni kriterijum, pa 45 odsto u anketi za današnji "Đenjik Gazeta pravna" kaže da bira agenciju po renomeu.

Gotovo isti procenat izjavio je da će na ljetovanje radije ići sami, bez pomoći turističke agencije, a cijena ostaje presudna u odlučivanju svega 13,5 odsto anketiranih.

Turistički radnici ocjenjuju da je ovo za njih najgora sezona, a i regionalne vlasti koje organizuju povratak "nasukanih turista" u zemlju, žale se da ih je to do sada koštalo 1,5 miliona evra.

Problemi Poljaka u ljetovalištima širom svijeta natjerali su Nacionalnu revizorsku službu da se uključi i najavi dubinsku kontrolu.

Počinju i provjere agencija u Ministarstvu sporta i turizma, i u regionalnim vlastima da bi se utvrdilo da li su kršena pravila pri izdavanju licenci za turističke agencije i kako vlasti štite turiste koji su zbog bankrota agencije prepušteni sami sebi.

Neke kompanije preko kojih se obračunava plaćanje aranžmana karticama otkazuju ugovore sa turističkim agencijama jer klijenti agencija traže povraćaj novca od njih.

E-servis je tako otkazao ugovore sa 140 tur-operatora i tu klijenti više ne mogu da aranžman plate karticom, već samo preko banke ili u gotovini.

Ekonomisti ocjenjuju da su agencije ove godine potcijenile krizu i smanjenu potražnju za ljetnim aranžmanima, a stanje objašnjavaju i "ratom cijenama" koji vode agencije da bi privukle klijentelu, osjetno smanjenu zbog opšte krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije