Putovanje

Poslije 50 godina, Kubanci sanjaju o slobodnom putovanju

Poslije 50 godina, Kubanci sanjaju o slobodnom putovanju
Poslije 50 godina, Kubanci sanjaju o slobodnom putovanju

Poslije pet decenija kontrolisanja odlazaka i dolazaka, Kuba je na ivici donošenja odluke o ukidanju restrikcija na putovanja.

Jedan istaknuti kubanski zvaničnik je izjavio da zemlju dijeli svega nekoliko nedjelja od donošenja ove "radikalne i duboke" odluke.

Komentar šefa parlamenta Rikarda Alrakona uzbudio je kako stanovništvo Kube, tako i azilante, izbjeglice i političare koji su svi počeli da spekulišu da je omražena egzitna viza sada postala stvar prošlosti, prenio je AP.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da se ne treba previše nadati u zemlji u kojoj vlada Raula Kastra i dalje ograničava putovanja ljekarima, naučnicima, vojsci i drugima u "osjetljivim" zanimanjima kako bi spriječila odliv mozgova.

Proteklih 18 mjeseci, Kastro je dozvolio neka privatna preduzeća, legalizovao prodaju nekretnina u automobila i dozvolio zapošljavanje što su sve ideje koje su godinama bile zabranjene marksističkom ideologijom vlade.

Dozvola putovanja bila bi još veći korak, barem simbolično, i sa sobom povlači ogroman ekonomski, društveni i politički rizik.

Čak i polumere - kao što je ukidanje ograničenja koliko Kubanci mogu da žive u inostranstvu ili ukidanje izuzetno visokih cijena izlaznih viza - bile bi značajne.

"To bi bio veliki korak naprijed", kaze Filip Piters, stručnjak za Kubu na univerzitetu Leksington u Vidžiniji. "Ukoliko Kuba ukine ograničenja na putovanje svojih državljana, to znači da će jedina ograničenja biti ona koja SAD nameće svojim državljanima",

Takav potez bi mogao da otvori vrata većom emigraciji i olakša život Kubancima koji u inostranstvu već pokušavaju da dobiju boravišne dozvole. Lakše putovanje bi takođe pomoglo Kubancima koji rade u inostranstvu da više novca pošalju kući i tako pomognu ekonomiju svoje zemlje.

Piters i nekoliko drugih analitičara međutim, ne očekuju da će nova pravila doprinijeti promijeni američke politike prema Kubi koja ukjučuje i zabranu putovanja američkih turista.

Portparol Stejt Departmenta Mark Toner rekao je da bi SAD pozdravile veću slobodu kretanja za kubansku javnost, ali nije želio da komentariše dalje evenutalne promjene američke politike.

Glasine o ukidanju viza kruže već godinama ali ih je u decembru Raul Kastro sve potopio rekavši da je budućnost revolucije ugrožena i da nije vrijeme da se restrikcije ukinu.

Alarkon je u intervjuu francuskim medijima u aprilu rekao da bi do ukidanja restrikcija ipak moglo da dođe.

Njegovi komentari uzbudili su javnost ali je ministra spoljnih posloba Dagoberto Rodrigez u subotu upozorio da se ne nadaju previše i da će vlada i dalje kontrolisati putovanja svojih građana.

Stanovnici Havane željno iščekuju rasplet priče.

"Mislim da je došlo vrijeme da se riješimo viza", kaže vlasnica jedne radnje Vivijan Delgado. "Apsurdno je da kao Kubanka moram da tražim dozvolu da napustim zemlju a još gore je da mi je potrebna dozvola da se vratim".

To je, dodaje činovnik Dominigo Blanko, "kao da tražim dozvolu da napustim sopstvenu kuću".

Kontrole putovanja zaostavština su Hladnog rata. Nametnute su u decembru 1961. godine kako bi se spriječio odliv mozgova kada su na stotine hiljada ljekara i drugih profesionalaca prebjegli u SAD. Tri mjeseca kasnije, SAD su zabranile svaku vrstu trgovine sa ostrvom.

Tokom godina, zabrana je nešto malo popustila ali je cijena od 150 dolara za izlaznu vizu i dalje previsoka za zemlju gdje je prosječna mjesečna plata 20 dolara. Osim vize, putnik mora da plati dodatnih 200 dolara takse kubanskom konzulatu.

Oni koji uspiju da nabave sve potrebne papire i plate taksu i vizu imaju dopust od svega 30 zemalja. Svako odlaganje povratka plaća se dodatno. Oni koji u inostranstvu ostanu duže od 11 mjeseci ne mogu više da se vrate na Kubu a sve njihove stvari odlaze direktno državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije