Putovanje

Top 10 najsrećnijih zemalja svijeta (FOTO)

Top 10 najsrećnijih zemalja svijeta (FOTO)
Top 10 najsrećnijih zemalja svijeta (FOTO)

Četvrti godišnji Svjetski izvještaj sreće upravo je objavljen.

Ovaj izvještaj pravi komisija Ujedinjenih Nacija, tako što intervjuišu ljude iz 156 nacija, rangirajući zemlje na osnovu šest kategorija dobrostanja: BDP po glavi stanovnika, životni vijek, socijalni sistem, povjerenje u vladu, sloboda i vjerovanje u velikodušnost drugih.

Po prvi put, ovaj izvjšetaj predstavio nam je različite poglede na sreću, odnosno varijacije shvatanja sreće stanovnika različitih zemalja. Zemlje u kojima se sreća posmatra na isti način, dobile su titule najsrećnijih, a mi vam ovog puta predstavljamo top 10 zemalja na ovoj listi.

10. Švedska: Šveđani imaju prilično dug životni vijek i relativno visok BDP (60.430 dolara). Ova zemlja takođe ima i predivni pejzaž, obavezna i plaćena porodiljska bolovanja, zdravstveno osiguranje i visok nivo društvenog aktivizma. Preko 82 odsto stanovnika izašlo je na izbore 2014.godine.

9. Australija: Australijanci imaju dug životni vijek od 82 godine, kao i BDP od 67.458 dolara, kao i visok nivo društvene odgovornosti. Preko 92 odsto Australijanaca je tokom istraživanja koje je rađeno 2015.godine izjavilo da imaju na koga da se oslone ako im zatreba pomoć.

8. Novi Zeland: Novi Zeland takođe ima dug životni vijek – 81 godinu, ali najniži nivo BDP 41.555 dolara na ovoj listi. Emisije efekta staklene bašte su veoma niske u ovom kraju svijeta, zbog male populacije koja teži ka očuvanju svojih prirodnih dobara.

7. Holandija: Sa životnim vijekom od 81 godine i BDP od 50.793 dolara, Holandija ima najviši nivo pismenosti u svijetu. Odrasli ljudi u Holandiji imaju natprosječne rezultate u prirodnim naukama i na brojnim drugim testovima.

6. Kanada: Baš kao i sve druge zemlje sa ove liste, Kanađani imaju visok BDP od 51.958 dolara i dug životni vijek – 81 godinu. Oni imaju visok nivo profesionalne slobobode, odnosno najviši od 142 zemlje koje su učestvovale u istraživanju prosperiteta prošle godine.

5. Finska: Finska ima nizak nivo korupcije, visok nivo pismenosti, male razlike u visini prihoda i životni vijek od 80 godina. Ipak, njihov BDP je realtivno nizak – 49.146 dolara.

4. Norveška: Norvežani imaju dug životni vijek – 81 godinu i najviši BDP od svih zemalja sa ove top 10 liste – 100.818 dolara. Najveći broj Norvežana ima dobro plaćen posao i visok nivo obrazovanja.

3. Island: Iako Island ima nizak BDP – 47.461 dolar, njihov nivo nezaposlenosti je u konstantnom padu od 2013.godine. Zemlja glečera, termalnih izvora i vodopada, ima najniži nivo zagađenosti, kao i životni vijek od 83 godine.

2. Švajcarska: Švajcarska ima najniže stope kriminala u čitavom svijetu, a njeni stanovnici imaju životni vijek od 82 godine. BDP ove zemlje je drugi najveći na ovoj listi i iznosi 84.815 dolara.

1. Danska: Skandinavska zemlja drži record kao najsrećnija zemlja svijeta, po treći put za redom. Rangirana je kao najsrećnija zemlja iz više razloga – kvalitetno zdravstveno osiguranje, siguran posao i BDP od 59.831 po glavi stanovnika, političke slobode, nizak stepen korupcije, plaćen godišnji odmor ( pet nedjelja godišnje ) i životni vijek od 80 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije