Zdravlje

Joga efikasno ublažava simptome menopauze

Joga efikasno ublažava simptome menopauze
Foto: Pixabay/Ilustracija | Evo šta simptome menopauze ublažava za pola sata

Istraživanje je pokazalo da žene u menopauzi koje praktikuju jogu mogu imati manje simptoma poput noćnog znojenja i valunga nego njihove vršnjakinje.

Joga je takođe dobra za smanjenje stresa, poboljšanje zdravlja mozga, pamćenja, smanjenje upale i poboljšanje neuroplastičnosti.

Pokazalo se da je joga bolja od bilo kog tretmana u regulisanju simptoma menopauze, anksioznosti povezane sa valunzima i noćnim znojenjem, i vaginalne suvoće i bola tokom seksa.

“Postoje nagovještaji iz ranijih studija da joga može biti dobra za ublažavanje psiholoških simptoma povezanih sa menopauzom, kao što su promjene raspoloženja, depresija ili problemi sa spavanjem”, rekao je vodeći autor studije Holger Kramer, naučni direktor Odjeljenja za internu i integrativnu medicinu u Kliniken Esen-Mite i Univerzitet Duizburg-Esen u Njemačkoj.

Žene prolaze kroz menopauzu obično između 45. i 55. godine. Jajnici tada prestaju da proizvode estrogen i progesteron, a nakon toga, žene mogu iskusiti različite simptome od suvoće vagine i valunga, do promjena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.

Joga je bolja od drugih oblika vježbanja

U sprovedenom istraživanju zaključeno je da je joga bila bolja od drugih vrsta vježbi za ukupne simptome menopauze.

Analiza je obuhvatila četiri studije iz SAD, tri iz Indije, po dvije iz Brazila i Kine i po jednu iz Njemačke i Južne Koreje. Proshečna veličina grupe bila je 54 učesnika (u rasponu od 30 do 355). Manje studije su trajale od četiri do 16 nedjelja, a žene su praktikovale jogu ili druge tretmane jedan do 14 puta nedjeljno.

Učesnice u studiji praktikovale su različite vrste joge, uključujući hatha jogu usmjerenu na disanje i meditaciju, kao i, na primjer, Ajengar jogu, usmjerenu na poravnavanje tijela, naveli su autori u naučnom časopisu „Maturitas”.

Svi rezultati pružaju nove dokaze o pozitivnom učinku joge za simptome menopauze, naveo je internista dr Džejms Stahl, vanredni profesor na Univerzitetu Dartmut u američkoj državi Nju Hempšir.

“Svi alati uma i tijela, joga, akupunktura, Ći Gong i meditacija vjerovatno funkcionišu kroz više mehanizama - kroz mehanizme kako um i tijelo razumije osjećanja i signale, kako um i tijelo reaguje na ove stimuluse i na kraju kako pomaže da se urediti stanje uma”, objasnio je Stahl.

Pošto je joga relativno niskorizična fizička aktivnost koja se lako može prilagoditi različitim nivoima fitnesa, žene bi trebalo da razmotre praktikovanje joge kako bi ublažile simptome, rekla je dr Rejčel Polis, istraživač u Crozer-Keistone Health Sistemu u Springfildu u Pensilvaniji.

“Joga je relativno jeftina, može se vježbati bilo gdje i u bilo koje doba dana”, rekao je Polis.

Takođe, istakla je ona, važno je vježbati sa dobro obučenim instruktorima koji ispravljaju ispravilno držanje tijela i predlažu neophodne promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije