Zdravlje

Kašika lanenog ulja čuva zdravlje

Kašika lanenog ulja čuva zdravlje
Foto: N.N. | Kašika lanenog ulja čuva zdravlje

Najvjerovatnije ste o prednostima lanenog ulja čuli više puta, ali rijetko ste na to obraćali pažnju. Ono se naširoko primjenjuje u medicini i kozmetologiji, ali ga običan čovjek veoma rijetko koristi. A trebalo bi.

Laneno ulje ima toliko važnih, i za zdravlje korisnih svojstva, te je vrlo smisleno koristiti ga svakodnevno, cijeli život.

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja tri puta. Tako da, za one koji ne vole ribu, ovo ulje je pravo otkriće.

Obično, kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta prije prvog obroka. Dovoljno je uzimati samo 1-2 supene kašike.

Korist lanenog ulja za organizam:

 Za mršavljenje: Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6, alfa-linolenska kiselina omega-3 – efikasni su aktivatori za mršavljenje. Zato, svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Za kardiovaskularni sistem: Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a takođe, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova.

 Za žensko zdravlje: Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Za mladost i ljepotu: Laneno ulje normalizuje rad lojnih žlijezda. Takođe, maske na bazi ovog ulja, posjeduju podmlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekat je mnogo jači nego od ricinusovog ulja. Ako napravite mješavinu meda, ulja i limuna, dobićete pravi eliksir koji podmlađuje cijeli organizam.

Da biste vidjeli pozitivan rezultat na svoj organizam, laneno ulje treba koristiti ne manje od dva mjeseca, svakodnevno (po 1-2 supene kašike).

Takođe, treba da znate, prije nego što počnete da koristite ovo ulje.

Osobe sa redovnom medikametoznom terapijom treba da se konsultuju sa ljekarom, prije nego što počnu da uzimaju laneno ulje:

– Ako pijete određene lijekove protiv zgrušavanja, svakako se posavjetujte sa ljekarom.

– Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, pojačati potrebu za lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

– Kod pacijenata koji pate od dijabetesa, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije