Zdravlje

Treba li nam dodatni vitamin D u proljeće?

Treba li nam dodatni vitamin D u proljeće?
Foto: Pixabay | Treba li nam dodatni vitamin D u proljeće?

Poznato je da se vitamin D generiše u ljudskoj koži kada je ona izložena suncu. To je jedan od razloga zbog kojih vlada mišljenje da u sunčano doba godine, proljeće i ljeto, nema potrebe za suplementima vitamina D. Međutim, istraživanja ukazuju da nije baš tako i da je manjak vitamina D mnogo češći nego što mislimo, čak i u ljetnjim mjesecima.

Vitamin D nije povezan samo sa zdravljem kostiju, što je odavno dokazano. On doprinosi opštem zdravlju, funkcionisanju mišića, organa za varenje, hormona, mozga i imunog sistema. Brojna istraživanja sprovedena u doba pandemije koronavirusa pokazala su da dovoljan nivo vitamina D u organizmu značajno utječe da tok ove bolesti bude znatno blaži

Zašto je dobro povremeno uzimati suplemente vitamina D i u sunčanim mjesecima?

Kako je pokazalo jedno skorašnje istraživanje u SAD-u, prevalencija manjka vitamina D u opštoj populaciji je šokantna. Skoro trećina (29%) odraslog stanovništva ima značajan deficit ovog vitamina, dok ga 41% nema dovoljno, prenosi N1.

Upitaćete se – da li je takav slučaj i ljeti, kada se svi izlažu suncu, ili provode odmor na moru gde se nemilosrdno prže na plažama? Međutim, godine značajno utječu na našu sposobnost da proizvodimo vitamin D čak i kad ima dovoljno sunca. Otrežnjujući su bili rezultati istraživanja obavljenog 2017. u Meksiku, na osobama preko 55 godina starosti. Iako njihova okolina ne može biti sunčanija, pokazalo se da je većina Meksikanaca, učesnika ovog istraživanja, imala značajan manjak vitamina D!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije