Zdravlje

Unapređuju znanja u primjeni ultrazvuka

Unapređuju znanja u primjeni ultrazvuka
Unapređuju znanja u primjeni ultrazvuka

BANJALUKA - Na Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka od četvrtka do subote organizovana je škola ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu "Primarijus Petar Ristić", koja je okupila nekoliko desetina ginekologa i stručnjaka u ovoj oblasti iz RS, BiH i Srbije.

Prof. dr Vesna Ećim-Zlojutro, predsjednik Udruženje ginekologa i opstetričara RS, koje je i organizovalo ovaj skup, kazala je da se ovakva škola prvi put održava u BiH.

"Veoma mi je drago što mogu da se obratim ovim povodom i što smo organizovali ovako nešto u Banjaluci. Škola je dobila ime po prim. dr Petru Ristiću, koji se prvi počeo baviti ultrazvukom, kako u Banjaluci, tako i u Bosni i Hercegovini. Riječ je o ljekaru koji je ovu metodu prvi primjenjivao u bivšoj Jugoslaviji nakon što je završio edukaciju u Zagrebu kod prof. dr sc. med. Asima Kurjaka", pojasnila je Ećim-Zlojutro.

Ona je kazala da se učesnici škole prijavljuju iz čitave RS i BiH i da su veoma zadovoljni zainteresovanošću.

"Cilj ove škole je sticanje bazičnih znanja i unapređenje postojećih znanja i iskustava u što efikasnijoj upotrebi ove dijagnostičke metode", naglasila je Ećim-Zlojutro.

Nebojša Radunović, akademik iz Beograda, kazao je da je u ovoj oblasti već 30 godina i da je on jedan od pionira ultrazvuka u medicini u Srbiji.

"Ovakvi sastanci i skupovi su neophodni kako bi ljudi koji nemaju pristup najnovijim saznanjima mogli da čuju od onih koji imaju pristup šta je to novo jer se znanja u ovoj oblasti često obnavljaju i rastu", kazao je Radunović.

Delveta Balić, profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli, kazala je da je kao predavač na ovom skupu zadovoljna polaznicima, koji su vrlo aktivni na predavanjima i često postavljaju pitanja.

Adem Balić, ginekolog iz Tuzle, kazao je da je ideja o edukaciji iz ultrazvuka odlična i da bi je trebalo redovno održavati jer, bez obzira na veliko iskustvo koje ima kao ginekolog, na predavanjima je čuo dosta stvari sa kojima ranije nije bio upoznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije