Zdravlje

Višnja snižava krvni pritisak

Višnja snižava krvni pritisak
Foto: Pixabay | Višnja snižava krvni pritisak

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima. Ne nalaze se samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima, kremama… I dobro je što se toliko intenzivno koristi jer višnje su zdravije nego što mnogi misle.

Višnja je stigla na naše prostore iz Male Azije, još u doba Rimljana, i danas se gaji plantažno. Uzgaja se više sorti i najpoznatije su: ujfehertska grozdasta (mađarica), šumadinka, reksele i oblačinska višnja.

Svako voće pa i višnja oskudno je masnoćama, bjelančevinama i kalorijama, ali zato obiluje vitaminom Ce, vitaminima Be kompleksa i mineralima – kalijumom, gvožđem i kobaltom.

Energetska vrijednost višnje je svega 46 kilokalorija u 100 grama ploda, a karakteristike joj se ne mijenjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga u višnjama uživamo cijele godine.

Sitno koštunjavo voće sadrži moćne antioksidanse koji se nalaze u njenom pigmentu (antocijanine) i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti. Smanjenjem uticaja slobodnih radikala na ćelije štitimo ih od razaranja. Osim glukoze, višnje sadrže i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode, oko 85 odsto, djeluju okrepljujuće i osvježavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan. Višnja je odlično sredstvo u sprečavanju anemije, infarkta, šloga i arterioskleroze. Sok od višanja snižava krvni pritisak, pa višnju cijene i osobe koje boluju od hipertenzije, prenosi "Politikin magazin".

Višnje su odlične i za osobe sa povišenim holesterolom, jer antioksidansi sprečavaju da loš LDL holesterol oksidiše i oštećuje krvne sudove. Višnja je čuvar cijelog kardiovaskularnog sistema. Dobar je izvor vitamina Ce koji povoljno utiče na odbrambene snage organizma. Poboljšava vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju krvnu sliku žena poslije ciklusa, snižava pritisak, ublažavaju reumu i giht.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije