Zdravlje

Zašto je potrebno uraditi proljećni detoks organizma?

Zašto je potrebno uraditi proljećni detoks organizma?
Foto: palmharborpharmacy.com | Zašto je potrebno uraditi proljećni detoks organizma?

Tokom zime u organizmu se nakupljaju brojni toksini, koje je potrebno izbaciti, a kada dođu prvi proljećni dani, tada i tijelo započinje drugačiji ciklus, zbog čega je potrebno uraditi detoks organizma. U nastavku čitajte na koji način to možete postići.

Zašto je potrebno čistiti organizam?

Iako ljudi često traže lijekove kojima bi izliječili neku bolest ili stanje, a uz to koriste vitamine i razne preparate koji im ne pomažu, ipak bi trebalo da budu svjesni da, kada je organizam pun parazita, toksina i svega onog štetnog u okruženju ili se stvara u metaboličkim procesima, on u stvari ne može da apsorbuje i pravilno iskoristi vitamine koje vi unesete. Naime, njih unište ili blokiraju paraziti prije nego što stignu na pravo mjesto, odnosno obave svoju ulogu.

Iako mnogi stručnjaci tvrde da organizmu nije potrebno čišćenje, jer on posjeduje mehanizme koji su za to zaduženi, ipak ovo važi za apsolutno zdrav organizam, koji funkcioniše u povoljnim prirodnim uslovima i čistoj životnoj sredini.

Možda ne pijete i ne pušite, no vjerovatno znate da i hrana sadrži brojne aditive, poput konzervanasa, zgušnjivača, vještačkih zaslađivača i boja, pesticida kojima se prskaju voće i povrće te aroma koji vaš organizam dovode u opasnost.

Ispostavlja se da u savremenim uslovima života organizam ne može uvijek sam da se očisti i da mu je za to potrebna dodatna pomoć.

 

Kako uspješno sprovesti proces detoksikacije?

Čišćenje organizma ne mora biti komplikovano, a ukoliko se budete pridržavali nekoliko jednostavnih uputstava, ubrzo ćete osjetiti novi priliv energije i probuditi svoj uspavani metabolizam. Evo šta možete uraditi:

Odmarajte se - Odmor je vrlo bitan za regeneraciju tijela, pa se savjetuje da idete ranije na spavanje, s tim da vam je tokom detoksikacije potrebno najmanje osam sati sna.

Lagano vježbajte - Hodanje, joga, istezanje, te vježbe disanja, povoljno djeluju na detoksikaciju organizma, no izbjegavajte iscrpljujuće vježbe.

Provodite više vremena u prirodi - šetajte se i udišite svjež vazduh. Kiseonik je osnovni element života, a svjež vazduh poboljšava energiju i vitalnost, dok negativni joni, koji se nalaze u prirodi, pozitivno djeluju na zdravlje.

Promijenite način pripremanja hrane - Umjesto pržene i pečene hrane, jedite što više svježeg voća i povrća. Takođe, kuvajte na pari, jer tako u namirnicama ostaje najviše vitamina i minerala.

Posjetite saunu - Njeno blagotvorno dejstvo, bar jednom nedjeljno, je nezamjenjivo u procesu detoksikacije organizma.

 

Takođe, potrudite se da u tom periodu uradite sljedeće:

- izbjegavajte cigarete i zadimljene prostorije

- nemojte konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke

- izbjegavajte mesne prerađevine, bijeli šećer, slatkiše

- nemojte da jedete prženu i masnu hranu

- izbjegavajte stres

 

Šta još možete koristiti kako biste ubrzali detoksikaciju?

Savjetuje se da jedete što više voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i žitarica, a posebno zeleno povrće, poput zelja, brokolija i špinata, jer su oni bogati vitaminima i mineralima, poboljšavaju imunitet te čiste organizam od toksina. Umjesto pržene i pečene hrane, jedite što više svježeg voća i povrća.

Takođe, važan dio svakog procesa detoksikacije jeste i unošenje dovoljne količine vode u organizam, jer ona takođe čisti tijelo od toksina.

Osim toga, važan dio procesa detoksikacije jeste kretanje. Upravo zbog toga, s prvim proljećnim danima započnite fizičku aktivnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije