Život

Kako je Lester promijenio živote svojih navijača i "ojadio" kladionice

Kako je Lester promijenio živote svojih navijača i "ojadio" kladionice
Kako je Lester promijenio živote svojih navijača i "ojadio" kladionice

LONDON: U ljeto 2015. godine, Premijer liga se pripremala za novu sezonu, a sastavljači lista u kladionicama su pripremali kvote vezano za izglede pojedinih ekipa. Na kraju sezone 2014/15, na začelju tabele je bio Lester Siti, kojem je to bila prva sezona u društvu najboljih nakon 11 godina. Zahvaljujući "uzimanju bodova" na sedam od zadnjih devet utakmica, nisu ispali iz lige.

"Izvukli su se za dlaku i po svemu sudeći oni su najveći kandidati za ispadanje iz Premijer lige ove sezone" - izjavio je Dejvid Vilijams, iz kladionice Ladbroks, koja ima tradiciju od preko 120 godina.

Kladionice su za ovaj "jadni tim" koji je "izvjestan za ispadanje" stavile nevjerovatne kvote, što kad se uzmu u obzir da je najbolji plasman Lestera bilo drugo mjesto u sezoni 1928/29 i provlačenje od ispadanja u tekućoj sezoni, i nije bilo začuđujuće.

Kvota da će Kim Kardašijan biti predsjednik SAD je 1.000

Kladionica Ladbrokes je stavila kvotu od 5000 da će Lester osvojiti Premijer ligu, kao i njihov najveći konkurent William Hill.

Poređenja radi, u tim istim kladionicama je kvota da će Kim Kardašijan biti predsjednik SAD-a bila 1000.

U kladionici Ladbrokes je bilo uplaćeno 47 opklada na Lester, a u William Hill 25.

U nastavku teksta je priča o sedam osoba, od tridesetdevetogodišnjeg stolara do Tom Henksa, za kojeg postoji priča da je uplatio sad već dobitni tiket.


Lejh Herbert

Herbert (39) je stolar koji je prvi put bio na utakmici Lestera u kasnim 80', a od tad, nije propustio nijednu utakmicu. Kako kaže, Lesterova istorija se svodila na to da ispadaju iz lige, pa se onda par godina bore da se vrate u društvo najboljih.

Iako u Lesteru postoji bezbroj kladionica, Herbert nije dolazio u iskušenje da se kladi, osim jednom godišnje, na trku konja sa preprekama, koja se tradicionalno održava u Liverpulu. Međutim, 5. avgusta je skinuo William Hill aplikaciju za telefon, vidio tu kvotu od 5000 i uplatio opkladu od 5 funti (12,53 KM).
Kaže da je tad bio malo pripit i da mu nije palo na pamet da bi Lester mogao osvojiti ligu. 6. februara 2016. godine, nakon što je Lester savladao Mančester Siti sa 3:1, Herbert nije vjerovao u kakvoj se situaciji našao, bio je sve bliži osvajanju 25.000 funti (62.666 KM).
Tad mu je stigla poruka od kladionice (standardna praksa u Engleskim kladionicama, kada su veliki dobici u pitanju) koji su mu ponudili 14.500 funti sedam utakmica prije kraja lige. Nakon pregovaranja, 1. aprila, pristao je na 20.500 funti, što je 4.500 funti manje nego što bi dobio da je pristao na rizik. Kaže da ne žali za tim novcem, i da će novac iskoristiti kao depozit za kuću, koju će zahvaljujući ovom dobitku kupiti prije nego što oženi svoju zaručnicu Keri.


"Najnesretniji" na listi je glavni urednik časopisa The Economist

Džon Mikletvejt

Već dvadeset godina, tradicionalno za svoj rođendan, Džon uplaćuje 20 funti da će njegov omiljeni fudbalski klub Lester osvojiti ligu.
Zapravo, Mikletvejt je tako već dobio neki novac, kada je Lester prelazio iz nižih liga, ali nista vrijedno hvale.
Gubitni tiketi se nalaze iza njegovih leđa u kancelariji časopisa Ekonomist, čiji je je glavni urednik.
Lesterov uspon na vrh Premijer lige je bila prava poslastica za Mikletvejta.

"Ne znam kako bih mogao biti sretniji, jedino možda sa 100.000 funti u džepu" - izjavio je nakon što je Lester i zvanično osvojio ligu.

Vidite, Mikletvejt ove godine nije uspio uplatiti tiket za svoj rođendan. Radio je kao urednik Blumberg Njuza u Engleskoj do februara 2015. godine, kada je dobio posao u Njujorku, gdje sportsko klađenje nije legalno.
Kada je čuo za kvotu 5000, prvo je mislio da je greška, da je u broju jedna nula višak, te da će ga njegov poslovni potez koštati 10.000 funti. Iako je zbog strasti prema svom omiljenom klubu letio na četiri zadnje utakmice, njegov novi posao ga je skoro u samom startu koštao čak 100.000 funti (~250.000KM)


Tom Henks

Na premijeri za svoj najnoviji film "Hologram za kralja", Henks je novinaru rekao da trenutno manje navija za Aston Vilu jer je na početku sezone stavio 100 funti na to da će Lester biti šampion. Kada su novinari to čuli i krenuli da ga obasipaju pitanjima, rekao je "Možda jesam, a možda i nisam."

Henksov PR menadžer, Mišel Margolis, je izjavila za ESPN da ni ona nije uspjela doći do bližeg odgovora. Iako sumnjamo da je u pitanju šala poznatog glumca, ako je ipak uplatio, to će biti najveći dobitak na jedan tip u engleskim kladionicama.


Karizma Kapur

U prvoj sedmici avgusta, dvadesetogodišnja Karizma je pričala sa porodicom o novom treneru Lestera, Klaudiju Ranijeriju. "Trebali bismo uplatiti par funti na tiket", rekla je Karizma. Ona i njena tetka su uplatile po funtu, pa su dobile 10.000 funti. Rekla je da će pare iskoristiti da ode na godišnji odmor i da bratu kupi karte za Ligu Šampiona.

Isti dan kad je Karizma uplatila tiket, nepoznati kladioničar putem interneta je uplatio 50 penija na Lester. Tri dana kasnije je povukao opkladu, što ga je, ispostaviće se, koštalo 2.500 funti.


Džon Mos

Mos je prvi put prisustvovao utakmici Lestera kada se njegov otac vratio kući iz Drugog svjetskog rata. Od tad je postao veliki obožavalac ovog kluba, kao i veliki obožavalac klađenja i kocke. U julu, uplatio je jednu funtu na listić u kladionici Betfred, gdj je kvota 2.000. Na listiću je napisao: "I svinje možda polete". Kako je Lester krenuo svoj pobjednički niz, menadžer kladionice je pitao Mosa da li je vidio skoro leteće svinje.
Pare će potrošiti tako što će otići u Las Vegas po dvadeset treći put.


Geri Lineker

Voditelj poznate emisije "Meč dana" na BBC, i osvajač zlatne kopačke 1986. godine je vezan za Lester čitav svoj život. On nije uplatio nikakav novac, ali je obećao da će voditi prvu emisiju naredne sezone u gaćama, ukoliko Lester osvoji Premijer ligu.

"Još sam u dobroj formi, za starog gada" - izjavio je za Radio Tajms

Naravno, i on će zaraditi, jer je njegov sponzor "Voker Čips", stavio njegovu sliku na bilborde širom zemlje, zajedno sa brojačem unazad koji će doći do nule na dan kada i zvanično završi sezona 2015/16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije