Život

Mještani obnavljaju staru vodenicu, biće kao nekada

Mještani obnavljaju staru vodenicu, biće kao nekada
Foto: Ustupljena fotografija | Mještani obnavljaju staru vodenicu, biće kao nekada

SANSKI MOST - Mještani Donje Tramošnje, srpskog sela koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, započeli su obnovu stare vodenice na rječici Tramošnjici.

Njihova zamisao i namjera je da ovaj vodeni mlin obnove u njegovom autentičnom izgledu i tako od zaborava i uništenja sačuvaju tradiciju svoga zavičaja.

Nešto ranije, inicirali su akciju prikupljanja neophodnih sredstava kako bi se ova akcija izvela, a novac su donirali brojni mještani koji danas žive i rade širom svijeta.

"Ovo je mlin zvani Sklop, kako smo ga zvali, i jedan je od dvadesetak koji su nekada mljeli žito na Tramošnjici i gdje se odvijao život naših predaka. Nažalost, vrijeme je učinilo svoje, rat nas je raselio širom svijeta i mlinovi su prepušteni propadanju i zubu vremena. Namjera nam je da obnovimo vodenicu i sačuvamo je da bi mlađe generacije vidjele kako su živjeli njihovi stari", kaže Mile Jovišić, jedan od organizatora.

Inače, u blizini se nalazi i izdašno prirodno vrelo i živopisna pećina, pa je plan da se cijeli prostor uredi u seosko izletište. Stariji mještani u ovom sanskom selu pamte vremena kada se žito donosilo u vodenice i kažu kako  je nekada bilo toliko posla da je pravljen raspored u okolnim selima kada će ko mljeti žito.

Usluga u vodenici obično se naplaćivala ušurom,  odnosno vodeničaru se ostavljao dio samljevenog brašna, a vrijeme dok bi se žito samljelo prekraćivalo se druženjima i seoskim sijelima uz raspredanje svakojakih priča. Poput mnogih drugih sela na ovim prostorima, i Donja Tramošnja je poharana ratnim vihorom, pa se od šezdesetak domaćinstava, koliko je nekada postojalo, u svoje kuće vratilo tek tridesetak povratnika koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Ipak, Tramošnjani ne odustaju od svoga sela, posljednjih godina obnavlja se veliki broj kuća i imanja, a radosna vijest je da su lokalne vlasti u Sanskom Mostu osigurale dio sredstava za asfaltiranje prilaznog puta do sela, dok su ostatak obezbijedili sami mještani dobrovoljnim donacijama.

Već mnogo godina postoji i uspješno djeluje udruženje koje okuplja mještane te realizuje niz projekata.

Prije nekoliko godina u selu je započeta i izgradnja mjesne crkve koja će nositi ime po širiteljima pravoslavne vjere i prosvjetiteljstva Ćirilu i Metodiju.

Ono što raduje jeste da veliki broj mladih i potomaka mještana Tramošnje svake godine posjećuju selo i rado provode vrijeme na prostorima gdje su odrasli njihovi preci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije