Život

Provodadžišu i opatice

Provodadžišu i opatice
Provodadžišu i opatice

Pognutog pogleda Mine Mori (32) objašnjava potencijalnom kandidatu da voli mačke i muziku te da uživa u ukusu karija.

I dok bi se reklo da je ovo jedan običan sastanak na slijepo, jedina razlika je u tome što je Mori budistička opatica, koja je u potrazi za idealnim mužem. Naime, nedavno je u Japanu organizovan prvi provodadžijski skup za opatice koje žele da se udaju i ostvare kao majke, piše Daily Telegraph.

Provodadžisanje nije ništa neobično za Japan, gdje je broj sklopljenih brakova u konstantnom padu, kao i stopa nataliteta. Upravo zato Japanci koriste sve načine da upoznaju mlade i "ožive" svoje društvo. Kako je broj sklopljenih brakova u padu, samim tim i stopa nataliteta bilježi pad, tako da Japan polako ali sigurno postaje društvo starih.

U nastojanju da koliko-toliko poprave situaciju, kompanije, ali i lokalne zajednice organizuju provodadžijske zabave kako bi podstakli mlađe generacije da stupe u brak. Kako su se "na meti" našli svi slojevi društva, ovu sudbinu nisu izbjegli ni budistički sveštenici i opatice. Inače, u japanskoj budističkoj tradiciji ne postoji zavjet na celibat, već se njihovi sveštenici i časne sestre vjenčavaju kako bi produžili opstanak hramova.

Provodadžisanje među sveštenim licima je ideja Masatake Sekine, sveštenika iz hrama Šibata u prefekturi Nigata, koji se povezao sa tokijskom agencijom za spajanje mladih parova "Two Ai Links".

Oni su zajedničkim snagama posljednje dvije godine spojili čak 31 par, od kojih su četiri veze rezultovale brakom. Sekine kaže da je ovaj projekat veoma bitan za japansko društvo jer se tako produžavaju loze tzv. porodičnih hramova.

"Najveći problem je što je danas sve manje djece. S druge strane, ljudi koji žive u manjim zajednicama nailaze na realne probleme upoznavanja svojih vršnjaka, zbog čega mnogi od njih ostanu samci do kraja života", kaže Sekine i dodaje:

"Još teže je za one koji se nalaze na čelu tzv. porodičnih hramova, kojima prijeti zatvaranje ukoliko se loza ne produži", kaže on. U slučaju da su jedini potomci ovih hramova žene, onda bi onaj koji se oženi njom trebalo da uzme njeno prezime, što je krajnje neuobičajeno u Japanu. Upravo zato opatice se suočavaju sa velikim problemom jer ako i nađu potencijalnog muža, malo koji će odlučiti da uzme njeno prezime, a bez prezimena nema ni opstanka porodičnog hrama. Na prvom sastanku za opatice prisustvovalo je pet žena i sedam muškaraca - među kojima jedan učitelj, jedan fabrički radnik, bankar i socijalni radnik. Od prisutnih žena tri su bile obične, budističke opatice, a dvije vlasnice porodičnih hramova.

Rezultat ovog sastanka su tri spojena para, što je izuzetno veliki uspjeh.

Među uspješno spojenim parovima je i Mine Mori, koja kaže da joj je sada dosta lakše.

"Za ovaj događaj su mi rekli roditelji. Kako imam dosta obaveza u vezi sa hramom, nisam imala vremena da upoznam nekoga, tako da sam odlučila da odem na ovaj sastanak", kaže ona i dodaje: "Mislim da današnje žene ne žure sa brakom. Sve one imaju karijere i teško im je ući u brak i postati majka. Međutim, godine prolete a da i ne primijetimo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije