Svijet životinja

Snimljeno biće koje izgleda poput vanzemaljca (VIDEO)

Snimljeno biće koje izgleda poput vanzemaljca (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Snimljeno biće koje izgleda poput vanzemaljca (VIDEO)

​Na popularnom Twitter profilu, "Nature is Amazing", osvanuo je video koji je mnoge ljude ostavio bez riječi. Prikazuje čudnovata bića, crveno-ružičaste boje, koja izgledaju kao da nešto ispuštaju iz usta. Neodoljivo podsjećaju na vanzemaljce iz SF filmova.

Mnogi su se u komentarima čudili šta je to, o čemu se zapravo radi, a ubrzo je stigao odgovor. Pa, pokazalo se da je dotični crv nemertea, ili vrpčasti crv, za laike. Na svijetu postoji više od hiljadu vrsta pantljičara, a da budemo iskreni, što više učite o njima, to su sve jeziviji i odvratniji.

Gnjecava bijela mreža naziva se "rilcem", koju koristi za hvatanje plijena poput mekušaca i puževa, prije nego što ih povuče u usta. Takođe se može koristiti u pokušaju odbrane predatora, kao u uznemirujućem videu u ovom članku.

U razgovoru za "Mental Floss" 2015., biolog i stručnjak za nemerteu Sebastian Kvist rekao je: "Ono što vidimo je crv pod velikim stresom koji čini sve što može kako bi pokušao pobjeći iz situacije u kojoj se nalazi."

Njegov hidrostatski kostur znači da se može raspasti bez pritiska okeanske vode; međutim, čini se da ga ovo raspadanje ne ubija. "Nismo sigurni može li se regenerisati ili ne, ali čini se da nije kobno za crva da se tako slomi - što je stvarno zanimljivo", rekao je Kvist.

To takođe znači da ne ostavljaju gotovo nikakav fosilni zapis, što znači da ne znamo mnogo o njima.

"To postaje vrlo problematična stvar za pokušaj utvrđivanja koliko su novi ili stari ti tipovi", objasnio je Kvist, a prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije