Tržište

Najpopularniji zec na svijetu dobija novog gazdu

Najpopularniji zec na svijetu dobija novog gazdu
Najpopularniji zec na svijetu dobija novog gazdu

Dvojica nekadašnjih čelnika vodećih holivudskih filmskih studija pred zaključenjem su pregovora o kupnji kultnog muškog magazina i brenda Playboy.

Prema navodima Rojtersa, firma Double Eagle Acquisition u poodmakloj je fazi pregovora o kupnji izdavačke kuće Playboy Enterprises kao dio portfelja imovine čija se vrijednost procjenjuje između dvije i tri milijarde dolara.

Iza Double Eagle Acquisitiona stoji Džef Saganski, bivši predsjednik CBS Entertainmenta i zamjenik predsjednik Sony Pictures Televisiona te Hari Sloun, nekadašnji predsjednik i izvršni direktor filmskog studija Metro-Goldwyn-Mayer.

Poslovna ideja njihove kompanije je kupovina dijala u drugim kompanijama.

Double Eagle Acquisition u tu se svrhu lani izlistao na berzi prikupivši 500 miliona dolara. Od 2011.

Playboyeva izdavačka kuća u vlasništvu je kompanije Rizvi Traverse Management te legendarnog osnivača magazina, Hju Hefnera. Hefner je magazin osnovao 1953. godine kada je na prvoj naslovnici osvanula Merlin Monro.

Transakcija u kojoj je Rizvi Traverse ušao u vlasničku strukturu vrednovala je kompaniju na 207 miliona. Iako se ime Playboy najčešće povezuje s magazinom, tokom godina je vrijednost brenda daleko nadrasla vrijednost štampanog izdanja.

Naime, od 5,6 milona komada, koliko je iznosila tiraž 1975. godine, posljednjih godina Playboyeva naklada je pala na približno 800.000 primjeraka. Samo američko izdanje magazina godišnje gubi oko tri miliona dolara.

Izdavač je u februaru ove godine objavio da će od broja za mart prestati objavljivati golišave fotografije Playboyevih djevojaka po čemu je magazin i bio poznat. Odluka je obrazložena zastarjelošću takvog pristupa s obzirom na veliki broj besplatne pornografije na internetu. Magazin se stoga okrenuo "lifestyle" temama za muškarce. Međutim, izdavačka kuća ima u 180 država sklopljene ugovore o korištenju brenda i zaštitnog znaka, Playboyevog zeca, na različitim proizvodima, od odjeće preko nakita i alkoholnih pića do parfema.

Takvi su proizvodi posebno popularni u Kini iz koje dolazi 40 posto Playboyevih prihoda od brendiranih proizvoda. Samo tokom posljednjih 10 godina kompanija je u Kini zaradila pet milijardi dolara. Inače, u 2014. su ukupni globalni prihodi od prodaje takvih proizvoda iznosili 1,5 milijardu dolara.

(Poslovni dnevnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije