Kolumne

Ministarstvo obmane

Ako ste mislili da je Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena, koje vodi čuveni general War, samo plod genijalne mašte nenadmašnog Maksa Bunkera, grdno ste se prevarili! U Bosni se stvarnost poigrava s fikcijom.

To se lijepo moglo vidjeti prije nekoliko dana kada je Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH za 2014. godinu, pri tom povećavši sredstva Ministarstvu odbrane za čak 3.760.000 KM. Šta je ovdje tako TNT-ovsko?

Pa, prije svega, to što je svako ko je pročitao revizorski izvještaj ovog ministarstva za 2012. godinu mogao da vidi da je ono vrlo bahato potrošilo više desetina miliona KM u sasvim nejasne i vrlo slobodno definisane svrhe, baš kao što to radi i general War u kultnom stripu. Da me ne bi optužili za zlonamjernost, evo, navešću samo neke primjere koji mogu da budu inspiracija za neke nove epizode stripa "Alan Ford".

Ovo ministarstvo je potrošilo čak 8.580.447 KM samo da bi dalo pravo na odvojeni život za čak 2.323 svoja pripadnika (svaki četvrti vojnik oružanih snaga je mjesečno dobijao po 300 KM za ove svrhe), što im, pak, nije smetalo da uz to potroše još 7.886.544 KM na troškove unajmljivanja stanova istim tim pripadnicima (i još 359.683 KM, koje su pogrešno knjižili, a koje su takođe potrošene na unajmljivanje stanova). E, sad, prvo pitanje je u čemu je poenta plaćanja naknada za odvojen život ako im u isto vrijeme plaćate i stanove? Što je još bolje, za dobijanje naknade za odvojeni život dovoljno je da donesete potvrdu iz CIPS-a, koju svaka šuša može da izvadi za 15 minuta i time sebi pribavi 300 KM mjesečno na platu, koliko iznosi i prosječna penzija u Republici Srpskoj!

Unajmljivanje stanova je takođe obična lakrdija, gdje se isti stanovi kod istog stanodavca plaćaju različito, a mogućnosti za zloupotrebu su ogromne. Kada saberete ovo dvoje, pripadnik Oružanih snaga BiH koji živi jedan sat vožnje od svoje supruge inkasira mjesečno 600 KM, a da platu nije ni pipuno, a to je skoro pa prosječna plata u ovoj nesrećnoj zemlji!

A sada malo o samom Ministarstvu. U njemu radi oko 250 ljudi, koji se okolo (pre)voze u čak 40 službenih automobila (otprilike svaki šesti radnik ima pravo na službeni automobil). Pri tome 22 automobila su data na korištenje non-stop (24 sata) iako pravo na to, po odgovarajućim propisima, ima svega četiri, pet osoba. Za gorivo i održavanje ovih automobila godišnje bude potrošeno oko 270.000 KM, mada ni to nije dovoljno. U istom ministarstvu istih tih 40 ljudi ima pravu i na reprezentaciju, tako da se svi koji su nadrasli nivo čistačica, domara i mlađih referenata, časte sa po od 700 do 6.000 KM godišnje za reprezentaciju! Da ne bude da pretjerujem, evo spiska ko sve ima pravo na službeni automobil i reprezentaciju pa prosudite sami. Dakle, ministar, zamjenici ministra, glavni inspektor, pomoćnici ministra, sekretar, kancelarije vjerskih službenika, šefovi kabineta, načelnici odjeljenja, šefovi ureda i šefovi odjela! Poređenja radi, u Republici Srpskoj šefovi kabineta ministara u Vladi nemaju pravo ni na službeni automobil ni odvojeni život ni na plaćeno stanovanje ni na reprezentaciju. Znam ovo sigurno, jer mi je jedan domaći ministar nudio da mu budem šef kabineta, što sam odbio.

Eldorado u Ministarstvu odbrane se nastavlja. Iako im koeficijente za plate obračunavaju u skladu sa funkcijom, odnosno položajem u Ministarstvu i Oružanim snagama, vojnici su uveli sebi i dodatni bonus zvani položajni dodatak za šta se godišnje potroši još preko 600.000 KM. Dakle, viši koeficijent za sve podoficire i oficire pa na to i bonus za položaj! Duplo knjigovodstvo, šta li je!?

Sredstvima koja olako budu  potrošena mogli smo svake druge godine kupiti po jedan borbeni mlazni avion treće generacije pa da ne budemo siročići Evrope

General War, naravno, nije štedio ni na obrazovanju svog kadra pa je bez valjane pravne osnove potrošio još 858.736 KM, te je zloupotrebio jednu klauzulu u Zakonu o odbrani, koja se, očito, odnosi na vanredne okolnosti, a ne socijalna pitanja, kako bi produžio rad za čak 1.864 vojnika kojima je po istom tom zakonu morao biti raskinut radni odnos.

Ovakvih primjera ima još, ali hajde da pomenemo još jedno osjetljivo pitanje.

Od 300 miliona KM, koliko godišnje bude izdvojeno za odbranu, za kupovinu novog naoružanja u 2012. godini je izdvojen milion KM. Iako spadam u grupu građana ove zemlje koji smatraju da bi najveći doprinost stabilnosti iste bila potpuna demilitarizacija i ulaganje ovih velikih sredstava u razvoj, ne mogu da se ne zapitam čime bi nas oružane snage branile da nas, ne daj bože, napadnu marsovci?

Je l' potrošenim platama? Položajnim bonusima? Luksuznim limuzinama? Reprezentacijom? Čime?

Sredstvima koja svake godine olako budu potrošena mogli smo svake druge godine kupiti po jedan borbeni mlazni avion treće generacije pa da ne budemo siročići Evrope čije nebo brane komšije. Da su članovi Predsjedništva iz FBiH rekli da će podržati isti budžet kao i prošle godine, ali da traže smanjenje bahanalija zarad kupovine ovih aviona, shvatio bih to kao iskrenu brigu za bezbjednost ove zemlje. Međutim, oni su umjesto toga nagradili neodgovornost prezentujući novu formu patriotizma - oktobarski patriotizam. Patriotizam za raju i čaršiju koja će glasati na sljedećim izborima  bez ulaženja u puno suštine.

Ovako, kada se sretnu, slobodno mogu da dignu ruke (skupljene, raširene ili ispružene, kao što to rade drugovi, onaj lik sa srednjovjekovnog spomenika ili mladomuslimani, već kako im drago) i da viču: "Za izbore spremni!"

Ovako radeći i nizašta drugo (primjedba autora). Pa neće valjda da se pri glasanju oslone na mišljenje Kancelarije za reviziju institucija BiH, koja Ministarstvo odbrane iz godine u godinu pljuska čas negativnim mišljenjem čas mišljenjem s rezervom!

(Udruženje ekonomista RS - SWOT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije