Kolumne

Solidarnost

Gotovo je nevjerojatno koliko su regionalni mediji posvetili vremena i prostora dolasku u naše krajeve najpoznatijeg para suvremenog svijeta, glumačkih zvijezda Angeline Jolie i Brada Pitta, a da je pritom glavni razlog njihova dolaska ostao negdje krajnje marginalan, gotovo nevidljiv, posve zanemaren.

Za hrvatske se medije sve svelo na pitanje hoće li oni doći u Dubrovnik i zašto to nisu učinili. Crnogorski su to mediji, s razlogom, vidjeli kao još jedan trijumf vlastitih turističkih potencijala i snažan poticaj ovogodišnjoj turističkoj promidžbi. A bosanskohercegovački mediji?

BiH se još jednom pokazala kao "luda, zbunjena, naivna..."! Nedorasla bilo čemu ozbiljnome, što je već općepoznato, pokazala se i nesposobnom za medijski brz, zreo, odgovoran refleks! Ono što naši, uglavnom smiješni mediji, napose novine, s najčešće smiješnim nazivima i u svojim jednako tako smiješnim i otužnim rubrikama zovu jet-set, čini elitu primitivizma, skandalozne polupismenosti i nekompetencije, nacionalno-vjerskog kiča i krimogene skorojevićevštine, pa bi bilo koji drugi, a pogotovu ozbiljan refleks ili ozbiljna reakcija bili šokantno profesionalni, a što je zadugo još nezamislivo, daleko i nedostižno!

I da taj posjet holivudskih megazvijezda BiH nije bio tako tih i nenametljiv, gotovo pa inkognito realiziran, kako i priliči humanitarnom posjetu, ne bi me ovdje niti zanimao. Doći iz svoga venecijanskog glamura, u uskrsno vrijeme, u nekakve bosanske vukojebine i pokazati za naše pojmove impresivnu mjeru senzibiliziranosti za socijalno najugroženije, za one koje ne vidimo nikad doli eventualno uoči izbora kad nam trebaju njihovi glasovi, pljuska je ukupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti, napose pak onima iz "njihove branše", koji sebe vide ili koje njihovi mediji vide kao "jetsetere"! Pljuska je to i onima koji ne samo da takvima nikada nisu otišli u posjet, upoznali se s njihovim problemima, a kamoli im donijeli jednokratnu pomoć, nego su još od njima namijenjene međunarodne i domaće pomoći gradili svoje kičerske arhitektonske mastodonte, obilježavajući njima i granice vlastite ovozemaljske moći i granice nacionalno-vjerske netolerancije. Pljuska je to vjerskim čelnicima svih provenijencija koji svoje nacionalno-religijske mantre žive kao iskonsku laž, izdajući i vlastitog boga i vlastitu religiju i vlastito poslanje. Pljuska je to onima koji su spremni potrošiti neviđena sredstva za bogomolje, za, primjerice, iftarsko prejedanje nacionalno-vjerske elite, kakvom se ona drži, a od drugih drsko očekivati da pokažu solidarnost s njihovim rajinskim slojem, tj. izbornom bazom.

Oni, naime, solidarnost doživljuju kao socijalnu osjetljivost za sebi slične ili jednake, a ne kao zapovjeđen im čin u nauku njihove vjere. Jer im se on čini udarom na od sve vjere jedino usavršeno vjersko licemjerje. Jer, nauk svoje vjere ne prakticiraju ni tijekom priprava za svetkovine koje bi ih trebale podsjetiti na čovjekoljublje, a kojim se inače vole hvaliti i koje udaraju na sva zvona ili džambo plakate kojima su zadnjih dana oblijepili Sarajevo.

Isusov nauk iz evanđelja o dobru učinjenom "najmanjem od braće", a koji će poslije "prepisati" i Muhamed u jedan svoj hadis, ne očekuje se od domaćih glumaca ili pjevača, niti pak od tajkunskih skorojevića, dakle onih koje naši mediji tretiraju kao domaći "jet-set", ali od vjerskih se službenika i dostojanstvenika svih razina svakako očekuje da, ako već ogrezli u svojoj pretilosti nisu u stanju oponašati utemeljitelje svojih vjerskih nauka, barem ponekad, javno ili inkognito, oponašaju one kojima, per definitionem, njihov glamur i površnost ne zapovijeda dobročinstvo i solidarnost. Ovaj put Brada Pitta i Angelinu Jolie, one koji nemaju samo obline za nasladu, nego i svijest i savjest do koje se očito teško uspeti onima što ih Isus naziva obijeljenim grobovima, a nalaze se na vrhovima vjerskih piramida i koji se više bave umnažanjem svojih zemaljskih dobara nego prakticiranjem temeljnih nauka vjere. Na to su prakticiranje oni spremni opominjati druge, čak ih proklinjati, prijetiti smrću otpadnicima, nevjernicima proglašavati sve koji nisu na njihovu kajdu, nerijetko čak i one koji s njima ne dijele ništa od njihova nauka, pričati im bajke o ljepotama svoje vjere i na "nevjernike" huškati svoje ideološke pse-čuvare... Da, čak i sami imati više čovjekoljublja za svoje pedofile, nego za žrtve svojih pedofila... No, sami imati makar mrvu dobrote i čovjekoljublja više od obične holivudske dive - ne! To je za njih ipak previše zahtjevo. Zašto? Pa, ta diva i njezin muž dijele svoj novac, vlastitim znojem zarađeno. A ovi su malo što sami zaradili i svojim radom privrijedili. (A pitanje je i plaćaju li porez, poput para Pitt - Jolie, zemlji koju toliko verbalno vole?) Čak ne bi iznenadilo da se dozna kako su od para Pitt - Jolie ili nekog sličnog zatražili donaciju za neku svoju bogomolju, za svoju rezidenciju ili "samo" da oni "implementiraju" (je li se to tako kaže?) njihov novac u projekte za "naše" izbjeglice, "naše" socijalno ugrožene i "naše" obespravljene?! Jer, oni najbolje znaju kako se voli svoj narod i svoja vjera, kako se vole svoji vjernici... Nastranu što se njima ne može dogoditi da odu pripadnicima drugog naroda i druge vjere i obraduju ih svojim posjetom, kao što su to učinili ovi holivudski ćafiri i munafici. Dok to jednom ne bude moguće, recimo zajedno s Luisom Espinalom: "Oslobodi nas, Gospodine, šutnje otupjelosti i šutnje spram socijalne nepravde!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije