Film i serije

Batina smrt rastužila hrvatske kolege

Batina smrt rastužila hrvatske kolege
Batina smrt rastužila hrvatske kolege

ZAGREB - Smrt legendarnog Bate Živojinovića rastužila je njegove kolege i saradnike u Hrvatskoj, koji o njemu imaju samo lijepe riječi i podsjećaju na njegovo veliko prijateljstvo sa preminulim hrvatskim kolegom Borisom Dvornikom.

Hrvatski glumac Milan Štrljić je prisjećajući se saradnja za Batom za hrvatski Dnevnik rekao da ga davno nije vidio, ali da ga pamti kao vrsnog glumca, predanog filmu.

"Bio je osoba koja je spremna pomoći, vedre naravi. Žao mi je njega, njegove porodice i djece... Puno smo snimali zajedno, ratne filmove najviše. Tužno, bio je jedan od stubova srpskog filma i glumišta", rekao je Štrljić.

Iako nisu profesionalno sarađivali, i Žarko Potočnjak slaže u ocjeni da je Bata bio veliki glumac.

"''On je bio veliki profesionalac, žao mi je što je za vrijeme rata došlo do sukoba između njega i Borisa Dvornika. Znam da su mu zadnji dani bili izuzetno teški", komentarisao je Potočnjak.

A upravo Dvornik i Bata imaju veliku zajedničku istoriju.

Dnevnik podsjeća da su njih dvojica bili najveće zvijezde jugoslavenske filmske industrije, oboje puni života, duha i velikog talenta.

Kako drugačije, kada su se upoznali, razvili su veliko i blisko prijateljstvo. Počelo je ono 60-ih godina prošlog vijeka, i trajalo sve dok ih rat nije rastavio.

Godine 1991. njihova javna polemika označila je prekid dugog prijateljstva, ali i simboličan raspad Jugoslavije.

Kako su godine prolazile, Boris i Bata prestajali su jedno drugom toliko zamjerati, pa su se 2006. putem video linka između Splita i Beograda na Novoj TV, i javno pomirili. Živojinović je tada rekao i kako između njih posljednjih godina nije bilo mržnje, a to je potvrdio i Dvornik.

Pomirenje Bate i Dvornika dogodilo dvije godine prije nego što je Dvornik preminuo, podsjeća Dnevnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije