Film i serije

"Berlinale" mora da odgovara na stvarnost

"Berlinale" mora da odgovara na stvarnost
"Berlinale" mora da odgovara na stvarnost

BERLIN - Projekcijom novog filma čuvene filmske braće Koen "Ave, Cezare" u četvrtak uveče u Berlinu počeo je Filmski festival "Berlinale".

"Ovim otvaramo 66. 'Berlinale'", rekli su nakon pomenutog filma na svečanosti otvorenja predsjednica ovogodišnjeg festivalskog žirija Meril Strip i direktor "Berlinala" Diter Koslik. Publici su se obratili i njemačka državna sekretarka za kulturu, te gradonačelnik Berlina Mihael Miler, kada je upozoreno i na trenutnu migrantsku krizu, a sve to u svjetlu ovogodišnjeg slogana "Berlinala" "Pravo na sreću".

Dobitnici četiri "Oscara" Džoel i Itan Koen napisali su scenario i režirali film "Ave, Cezare", komediju smještenu u period poslije zlatnog doba Holivuda. Zaplet filma počinje kada holivudski glumac iz pedesetih godina, koji je slavu stekao istorijskim filmovima i kojeg igra Džordž Kluni, usred snimanja bude otet. Za jednu komediju u filmu se našlo dosta zvučnih imena, a pored Klunija igraju i Džoš Brolin, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormand, Tilda Svinton i Čening Tejtum.

Tokom festivala Kluni se susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je razgovarao o migrantskoj krizi.

"Želim da vidim šta možemo zajednički da uradimo", rekao je glumac, koji se već dosad tokom karijere iskazao humanitarnim i socijalnim projektima.

Na ovogodišnjem festivalu će u preko deset sekcija biti prikazana 434 filma iz 77 zemalja, a među njima se nalazi pet srpskih ostvarenja, te "Smrt u Sarajevu", film bh. oskarovca Danisa Tanovića. Kako je ranije najavio Tanović, ovaj film je njegova vizija današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine, to jest onoga što se pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i ličnih sukoba, te teretom bezgranične tranzicije i siromaštva događa u jednom društvu.

Desetak filmova u različitim selekcijama festivala ima u fokusu ljude koji bježe od rata i repersije, a organizatori manifestacije su isplanirali niz inicijativa kako bi pomogli azilantima - više od milion njih je došlo u Njemačku tokom prošle godine.

"Vjerujemo da festival mora da odgovara na realnost koja nas okružuje, a ne samo da ima osmijehe na crvenom tepihu", istakao je Koslik.

Festival traje do 21. februara, a nagrade će biti dodijeljene veče prije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije