Film i serije

Festival srpskog filma u Čikagu

Festival srpskog filma u Čikagu
Foto: Ilustracija | Festival srpskog filma u Čikagu

Sedam ostvarenja srpske kinematografije biće prikazano na Srpskom filmskom festivalu u Čikagu, koji je u petak počeo u AMC teatru, u čikaškom naselju Rozmont.

Festival je posvećen 100-godišnjici Velikog rata i srpsko-američkog prijateljstva i otvoren je projekcijom dokumentarnog filma "Dragutin Matić - oko sokolovo".

Prve večeri prikazan je i igrani film "Južni vetar", a zbog velikog interesovanja publike ovaj film reditelja Miloša Avramovića biće prikazan i večeras.

Publika u ovom dijelu Amerike moći će da pogleda kultni film "Ko to tamo peva", koji je dobio novo ruho digitalnom restauracijom slike i tona.

Kako je najavljeno, poslije projekcije filma, gledaoce će večeras pozdraviti reditelj ovog ostvarenja Slobodan Šijan, specijalni gost Festivala.

Sutra, posljednjeg dana Festivala srpskog filma u Čikagu, na programu su dokumentarni film "Otvorenih očiju" i igrani filmovi "Patuljci sa naslovnih strana" i "Meso", kao i omaž nedavno preminuloj Mileni Dravić "Mali film o velikoj Mileni".

Filmovi su prevedeni na engleski jezik i na taj način učinjeni pristupačnim kako američkoj publici, tako i srpskim iseljenicima treće i četvrte generacije koji ne vladaju dobro jezikom svojih predaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije