Film i serije

Film sedmice: "Solo"

Film sedmice: "Solo"
Foto: Ilustracija | Film sedmice: "Solo"

"Solo: Priča Ratova zvijezda" (Solo: A Star Wars story) drugi je dio u seriji antologije filmova o "Ratu zvijezda". I, za razliku od svog prethodnika, "Odmetnik 1: Priča Ratova zvijezda" (Rogue One), nešto je slabiji, ali ipak vrijedan naše pažnje.

Prateći standardnu formulu naučnofantastičnog vesterna, "Solo" se dešava u vremenu prije četvrtog dijela franšize "Nova nada" (A New Hope), a prati buntovnog, mladog Hana Sola, kojeg je u ranijim verzijama igrao Harison Ford.

Sama činjenica da ćemo nakon pola vijeka gledati nekog "nepoznatog" glumca u kultnoj ulozi gospodina Forda nije išla u prilog filmu, kao ni činjenica da filmovi s tematikom "Ratova zvijezda" danas doslovno iskaču iz svakog ćoška, u prosjeku po jedan godišnje. Međutim, gledajući unazad, zaista ne mogu zamisliti nikog drugog u ovoj ulozi do Aldena Erenrajha, koji je, pored Ralfa Fajnsa, bio najsvjetlija tačka filma "Ave Cezar" (Hail, Caesar!) braće Koen.

A kada je riječ o filmovima naučne fantastike i kada sam ja barem u pitanju, šta da vam kažem, neka ih ima što više. Još ako to znači da je vrijeme odličnog, ali zalutalog Rona Hauarda opet pred nama, može.

U skladu sa i u duhu svog centralnog lika, zasnovan na mitologiji ovog univerzuma toliko precizno kao da je rađen po nekoj eksel tabeli, "Solo" je fragment priče koju volimo, bogat štreberskim referencama i snažnim vezivnim tkivom, samog sebe ne doživljava previše ozbiljno, kao neki drugi, raniji dijelovi, i što je možda najvažnije, ovo je film koji nam daje uvid u kultno prijateljstvo između Hana i Čubake: kako je formirno, kako je ojačalo i šta su jedan od drugog dobili tokom svih godina zajedno.

Ova nova sazanja daju nam drugu perspektivu u načinu gledanja svih ostalih dijelova "Ratova zvijezda", i da je ostatak filma bio pažljivo vođen kao ovaj dio priče, "Solo" bi bio klasik.

Ocjena: 4/5

(Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije