Film i serije

Film sedmice: "Three billboards outside Ebbing, Missouri"

Film sedmice: "Three billboards outside Ebbing, Missouri"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Three billboards outside Ebbing, Missouri"

Tokom protekle godine je izašlo puno filmova koji svojim kvalitetom daleko prevazilaze "Tri bilborda na izlazu iz Ebinga, Mizuri" (eng. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) Martina Mekdone (Martin McDonagh), ali nijedna ženska uloga nije prišla ni blizu uloge Mildred Hejz, koju igra odlična i pomalo čudna Frensis Mekdormand (Frances McDormand).

Sa ekipom u kojoj su se istovremno našli Mekdormandova, Vudi Harelson (Woody Harrelson), Sem Rokvel (Sam Rockwell), Ebi Korniš (Abbie Cornish), Piter Dinklidž (Peter Dinklage) i Džon Hoks (John Hawkes), teško da se moglo omašiti. Mildred Hejz, koju Mekdormandova igra sa takvim gnjevom, sa srcem i dušom, savršeno korespondira sa trenutnim stanjem u društvu i kulturološkim momentumom koji nam se u posljednjih nekoliko godina dešava.

Ona je žena, slomljena majka, brutalni borac za istinu i pravdu, koja odbija da pusti i zaboravi čin svirepog seksualnog nasilja počinjenog nad njenom maloljetnom kćerkom u fiktivnom gradiću Ebing, u američkoj državi Mizuri, u ovoj priči o zaostaloj čaršiji, provinciji, o kukavičluku, nepotizmu, o policijskoj brutalnosti, neodgovornosti, nasilju, diskriminaciji, zastrašivanju, ljudskoj bahatosti i gluposti.

Međutim, kamen spoticanja ovog filma koji priča iskrenu priču o borbi pomahnitale, ali ispravne žene protiv ukorijenjene mizoginije njenog rodnog grada, jeste mlak tretman policijske brutalnosti u rasističkom društvu. I što je možda čak i gore, u ravnodušnosti. Nedostatak balansa tako postaje jedan od ključnih problema koji "Tri bilborda" svodi na prosječno dobar film.

Važno je spomenuti i sjajnu igru Sema Rokvela u ulozi Diksona, neke vrste antagoniste u ovom filmu, policajca zadojenog mržnjom i prepunog kompleksa, čiji se razvoj do kraja filma uspostavlja u odnosu na lik Mildred Hejz. Silovito otvaranje filma i nevjerovatan "tour de force" glavne glumačke trojke ipak nisu bili dovoljni da održe intenzitet do kraja filma, koji polako jenjava i završava neubjedljivim krajem.

Ocjena 4,5/5

Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije