Film i serije

Filmovi sa Berlinala na FEST-u

Filmovi sa Berlinala na FEST-u
Foto: N.N. | Filmovi sa Berlinala na FEST

Publika FEST-a imaće priliku da među prvima u svijetu pogleda nekoliko ostvarenja, odmah nakon premijere na prestižnom Berlinskom festivalu koji je počeo u četvrtak.

U Glavnom takmičarskom programu prikazuje se film "Bio sam kod kuće" Angele Šanelec, koji je rađen u koprodukciji sa Srbijom, te će se tako i na FEST-u takmičiti za "Beogradskog pobjednika" u programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)".

Film, čiji je direktor fotografije Ivan Marković, govori o samohranoj majci čiji mladi sin nestaje na nedjelju dana, a zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca.

U trci za "Zlatnog medvjeda" je i novi, 18. film Fransoa Ozona, "Milošću Božjom".

Zasnovan je na istinitom skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, film govori o trojici srjedovečnih muškaraca koji odluče da se suoče sa sveštenikom koji ih je zlostavljao kao mlade.

U programu "Panorama" svjetsku premijeru imaće srpski film "Šavovi" Miroslava Terzića.

Opisan kao mješavina melodrame i trilera, film govori o krađi beba i zasnovan je na istinitoj ispovijesti jedne krojačice iz Beograda koja sumnja da joj je prije mnogo godina beba ukradena iz porodilišta i data na usvajanje.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film "Čovek iz sjenke" Adama Mekeja, koji je i jedan od favorita za Oskara sa čak osam nominacija, a govori o bivšem američkom potpredsjedniku Diku Čejniju koga tumači Kristijan Bejl.

U programu "Lola at Berlinale", u kome se prikazuju najbolji nemački filmovi, našao se "Brushalter" koji se na FEST-u prikazuje u Glavnom takmičarskom programu.

Njemački reditelj Veit Helmer stoji iza ove neme poetske komedije o azerbejdžanskom mašinovođi čiji voz slučajno otkida plavi čipkani grudnjak sa žice za veš, a on se zatim upušta u avanturu da pronađe njegovu vlasnicu. Glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović.

Na FEST-u će biti i nekoliko naslova koji su premijerno prikazani na prošlogodišnjem "Berlinalu".

"Ne brini, neće on daleko stići" je novi film kultnog reditelja Gasa van Santa, gorko-slatka komedija o paraplegičaru koji pronalazi izlaz iz beznadežne situacije kroz crtanje crnohumornih, politički nekorektnih stripova.

"Limunada" o mladoj Rumunki koja se suočava sa teškoćama u pokušaju da izgradi novi život u Americi, film je rumunske rediteljke Joane Uruičaru, koja je ove godine član žirija FEST-ovog Glavnog takmičarskog programa.

"Tri dana u Kibronu" rediteljke Emili Atef govori o glumici Romi Šnajder i tri dana tokom kojih je kroz rijedak intervju i foto sesiju ogolila svoju dušu.

Berlinski filmski festival, 69. po redu, traje do 17. februara, dok će se 47. FEST održati od 22. februara do 3. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije