Film i serije

Goran Radovanovć: "Enklava" svuda djeluje na publiku

Goran Radovanovć: "Enklava" svuda djeluje na publiku
Goran Radovanovć: "Enklava" svuda djeluje na publiku

BEOGRAD - Reditelj i scenarista Goran Radovanović, čiji je film "Enklava" izabran za srpskog kandidata za Oskara, izjavio je da mu to priznanje od struke pokazuje da ekipa i on nisu radili uzalud, a sada očekuje podršku Ministarstva kulture i informisanja za promociju filma u Americi.

Goran Radovanović: "Enklava" svuda djeluje na publiku, očekujem podršku za promociju filma u Americi

“Kada sam dobio vest prvo sam pomislio na celu ekipu, kako smo se i koliko trudili oko ovog filma i na to da naš rad nije bio uzalud”, rekao je on.

Odluku da ga predloži za Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film van engleskog govornog područja danas je u Beogradu donio Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

"Enklava" je dobila 15 glasova od 18 prisutnih članova Odbora.

 Radovanović je rekao da mu posebno znači što je to odluka filmskih ljudi različitih struka, a da pritom on veliki broj njih ne poznaje lično, tako da je prilikom glasanja očito u prvom planu bio sam film.

Na pitanje šta misli kako će članovi Američke filmske akademije primiti ovu snažnu i potresnu priču o životu u izolovanoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, autor je odgovorio da nema bojazan oko razumevanja.

 "Enklava" je, podsjetio je, sa velikim uspjehom prikazivana i nagrađivana na festivalima širom svijeta “od Meksika do Rusije i svuda su gledaoci razumeli naš film, reagovali su sa pravim emocijama, zahvaljujujći kako priči tako i filmskom jeziku kojim je predstavljena.”

Promocija kandidata za Oskara u Americi, naravno, košta, a producent "Nama film" nije velika kompanija, mada "Enklava" ima i njemačkog koproducenta, Radovanović očekuje podršku Ministarstva kulture Srbije.

“Nadam se da je to već standardna procedura i očekujem isti tretman koji su naši filmovi - kandidati za Oskara imali prethodnih godina”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije