Film i serije

Holivud izgubio recept za dobar film

Holivud izgubio recept za dobar film
Foto: Ilustracija | Holivud izgubio recept za dobar film

Holivudska filmska industrija suočava se sa teškom i komplikovanom ljetnom sezonom zbog pada interesovanja za njihove filmove.

Početkom sezone velika filmska industrija je zabilježila uspjehe ostvarenjima "Wonder Woman" i "Dunkirk", ali ova dva filma sudeći po filmskim stručnjacima nisu dovoljna da zaustave trend opadanja zainteresovanosti publike za ljetne hitove.

Ovogodišnja sezona projekcija je najbogatija do sada, ali ni ovaj podatak ne ide naruku tvorcima filmova jer finansijski izvještaji pokazuju da će filmski studiji zabilježiti preko četiri biliona dolara minusa, što je najveći pad od 2007. godine.

Stručnjaci ističu da zbog finansijske krize u koju studiji upadaju većina njih se okreće stvaranju franšiza koje će u godinama koje dolaze svojim nastavcima puniti kino-dvorane.

Velike nade su polagane u adaptaciju knjige Stivena Kinga "Mračni toranj", kao i ostvarenja "Valerijan: grad hiljadu planeta", koji je nastao po čuvenom francuskom stripu. Oba projekta su uključila velika glumačka imena kao što je Metju Mekonahi ili pjevačica Rijana, ali ovi filmovi su samo odbili publiku od kino-blagajni.

Oba ostvarenja su važila za odličan start franšize, međutim sada je dovedeno u pitanje snimanje njihovih nastavaka.

Da bi izbjegli ovakvu sudbinu i veliki finansijski pad novih ostvarenja, pojedini producenti su se okrenuli već oprobanim receptima.

Studio "Universal" je napravio adaptaciju ostvarenja "Mumija". Na ovaj način su željeli da igraju nasigurno, ali iako je velikan Holivuda Tom Kruz bio u naslovnoj ulozi, film se pokazao kao veliko razočarenje kod publike.

Naučnofantastična ostvarenja "Čuvari galaksije 2" i "Alien" su dobili odlične ocjene na filmskim portalima, međutim na kino-blagajnama su zaradili duplo manje od očekivanog.

Animirani film "Auti 3" se takođe suočava s istim problemom, te mu prijeti opasnost da bude najslabije rangiran "Pixarov" film.

Filmska adaptacija kultne serije "Čuvari plaže" je takođe bila veliko razočarenje ovog ljeta. Bez obzira na nostalgiju gledalaca za serijom iz devedesetih, i bez obzira na jaku glumačku postavu, film je proglašen najvećim razočarenjem sezone.

Producent filma "Betmen protiv Supermena" Bret Ratner ističe da je krivac za trend pada filmova sajt "Rotten Tomatoes", koji svojim ocjenama izaziva destrukciju filmskog biznisa.

"Imam veliko poštovanje prema filmskoj kritici. Dok sam odrastao filmska kritika je smatrana granom umjetnosti. Postojao je intelekt koji je ocjenjivao kvalitet filma, a danas se sve svodi na brojeve. Broj pozitivnih i negativnih ocjena na sajtu 'Rotten Tomatoes' određuje kvalitet filma i to je jako tužno", rekao je Ratner.

Glumac Dvejn Džonson je dodao da je ostvarenje "Čuvari plaže" prvenstveno stvoreno kao poklon vjernim obožavaocima kultne serije, ali da su ocjene na ovom sajtu krivac za loš rezultat gledanosti.

Rukovodstvo sajta "Rotten Tomatoes" ističe da su oni svojim ocjenama olakšali filmskoj publici da bolje odabere šta će gledati.

Dodaju da je jedino rješenje kojem se Holivud može okrenuti stvaranje kvalitetnijih filmova. "Rotten Tomatoes" uprava smatra da specijalni efekti ne mogu garantovati oduševljenje publike i da rimejk nostalgičnih filmova može samo naljutiti vjerne obožavaoce.

Oni poručuju producentima da se okrenu rezultatima filmova "Wonder Woman", "Big Sick" i "Girls Trip" koji u svojim glavnim ulogama nemaju bijele glumce, te filmova u kojima glavne uloge tumače žene.

"Sami rezultati pomenutih filmova vam poručuju da morate preispitati vaše ideje. Publika više ne želi da gleda ono što je već vidjela. Opet, s druge strane, možete snimiti i 'Top Gun 2' pa se suočiti s istim problemom", poručili su sa sajta "Rotten Tomatoes".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije