Film i serije

Monika Beluči: Srećna sam što sam u Srbiji (FOTO)

Monika Beluči: Srećna sam što sam u Srbiji (FOTO)
Monika Beluči: Srećna sam što sam u Srbiji (FOTO)

BEOGRAD - Svjetska filmska zvijezda Monika Beluči rekla je danas u Beogradu da je srećna što je u Srbiji i da joj je čast što film Emira Kusturice "Na mliječnom putu" otvara ovogodišnji "Fest".

"Veoma sam srećna što sam u vašoj zemlji. Ovdje sam provela mnogo vremena, jer snimali smo tri godine i upoznala sam sjajne ljude. `Na mliječnom putu` je veliki film i čast mi je što će večeras otvoriti festival", rekla je Belučijeva na konferenicji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Ona je na predstavljanju filmske ekipe istakla da je za nju lično uloga u Kusturičinom filmu pravi dar i dodala da je film pokazao koliko Kusturica poštuje žene jer je napisao dvije sjajne uloge, za nju i Slobodu Mićalović.

"Snimanje je dugo trajalo, fizički je ponekad bilo jako zahtjevno"

"Snimanje je dugo trajalo, fizički je ponekad bilo jako zahtjevno. Ali za svakog umjetnika je najvažnije da se ne dosađuje, a sa Emirom se čovjek ne dosađuje. Nije za džabe što Emira zovemo profesorom, on nije samo režiser nego kompletan umjetnik u pravom smislu", rekla je Belučijeva.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica podsjetio je da je Fest nastao u vrijeme kada se govorilo "Dobar čovjek, pravi komunista", i kada su Srbija i Jugoslavija bile granica gvozdene zavjese, a u Beograd dolazile najveće zvijezde filma.

"Ta se zemlja promijenila u neku drugu zemlju, ali je Fest nastavio da živi. Fest je jedna od institucija koja je i tih 90-tih kada su nam dolazili Džim Džarmuš, Džoni Dep, Harvi Kajtel uspio da premosti tu nevolju. I, evo ga opet, čini mi se danas u punom sjaju", rekao je Kusturica.

On je ocijenio da festivali ne mogu bez velikih zvijezda, i da mu je drago što se dolazi u "novu, staru fazu" u kojoj bi Fest mogao da privuče još više zanemarenih filmova kojih nema u bioskopima i da mu se pomogne da u budućnosti bude što više znamenitih filmskih radnika.

"Odnos u kome su razmjenjivane plemenite čestice"

Kusturica je pohvalnim riječima govorio o glumačkoj posvećenosti Belučijeve i opisao njihovu saradnju na filmu kao "odnos u kome su razmjenjivane plemenite čestice".

"Bila bi prava katastrofa neviđenih razmjera, da je ovo bio `flop` (promašaj). Ovaj film sam radio kao i prvi. Sa punim uvjerenjem da znam sve i da ne znam ništa", rekao je Kusturica i istakao da će i ovaj film, kao i drugi, tražiti distancu za pravu valorizaciju.

Glumica Sloboda Mićalović rekla je da je za mlade umjetnike veoma važno što Beograd uoči festivala "živi za Fest" i istakla da je presrećna što je dio filma koji će večeras otvoriti festival i "možda novo poglavlje kada je u pitanju film".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Fest ima sve veći broj posjetilaca, sve boljih filmova i sve veći broj svjetskih filmskih zvijezda koje dolaze u posjetu.

Dolazak Monike Beluči, rekao je on, potvrđuje da je Beograd kulturna prijestonica ovog dijela Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije