Film i serije

Počelo snimanje filma o stećcima

Počelo snimanje filma o stećcima
Počelo snimanje filma o stećcima

Sredinom jula započelo je snimanje dokumentarno-animiranog filma o simboličkom svijetu stećaka radnog naziva «Davno sam ti legao...».

Snimanje je obavljeno na području planina Bjelašnice, Treskavice i Zelengore, i opštine Olovo,  dok se snimanje nekropola na području Hercegovine, i opštine Kupres planira realizovati do kraja mjeseca.

U prvoj fazi snimljene su nekropole i pojedinačni stećci na lokacijama: Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika i Čengić Bare na planini Zelengora. 

Dokumentarno - animirani film«Davno sam ti legao...», što predstavlja dio natpisa sa jednog od nadgrobnih spomenika,hibridna je Filmska vrsta o simboličkom svijetu stećaka i epitafa u kombinaciji slike i animacije. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanešena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transforimiše u animaciju.

Film je podjeljen u nekoliko cjelina, postupkom fragmentarne naracije, od čega svaki dio oslikava život srednjovjekovnih stanovnika Bosne I Hercegovine i kulta smrti. Za izradu scenarija, prikupljena je obimna naučna literature koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je značajnim dijelom prikupljena iz biblioteke Muzeja Republike Srpske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3300 lokaliteta, u Bosni I Hercegovini nalazi se oko 60.000. Pretpostavka je da taj broj čini 80 odsto ukupnog broja stećaka jer ih preostalih 20 odsto s vremenom bilo uništeno.Stećci su izuzetno vrijedna istorijska i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu.Dio stećaka su srednjovjekovni nadgorbni spomenici, dok se za preostale takve kamene spomenike ne zna čemu su tačno služili. Kao dio serijske transnacionalne nominacije  na Tentativnu listu UNESCO-a su upisane 22 nekropole stećaka sa područja Bosne i Hercegovine.

Ekipu filma «Davno sam ti legao...» sačinjavaju: Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Vladimir Turjačanin, muzika, Aleksandar Svitić, asistent snimatelja i Dragana Protić, producent.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije