Film i serije

Svjetska kinematografija na "Festu"

Svjetska kinematografija na "Festu"
Svjetska kinematografija na "Festu"

Pod sloganom "Gledaj - Open Your Eyes", od 24. februara do 5. marta biće održan jubilarni 45. međunarodni filmski festival "Fest" u Beogradu.

Festival će otvoriti diva evropskog i svjetskog filma Monika Beluči, koja će najaviti i prvu projekciju, djelo Emira Kusturice "Na mliječnom putu". Tokom međunarodnog filmskog festivala biće prikazano 95 filmova. Umjetnički direktor "Festa" Jugoslav Pantelić rekao je da se ove godine u glavnom takmičarskom programu i za nagradu "Beogradski pobednik" nadmeće 15 filmova iz 12 zemalja. Riječ je o kinematografijama iz Rusije, Hrvatske, Grčke, Holandije, Ira-ka, Irana, Slovenije, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.

Žirijem međunarodnog takmičarskog programa 45. "Festa" predsjedavaće reditelj Srdan Golu-bović. Članovi žirija su Branka Katić, Sergej Trifunović i hrvatski reditelj Dalibor Matanić, dok iz Francuske stiže poznati producent Čedomir Ko-lar.

Predsjednica međunarodnog petočlanog žirija u takmičarskom nacionalnom programu "Srpski film" biće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

U ovim konkurencijama biće dodijeljene nagrade u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija.

"Neki od reditelja čija se ostvarenja nalaze u glavnom programu su Haim Tubakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Đuzepe Pičoni, Kiril Serbernikov i drugi. U nacionalnoj selekciji biće prikazano sedam ostvarenja, od kojih dva pre-mijerno - "Rekvijem za gospođu J." i "Afterparti", naveo je umjetnički direktor "Festa" Jugoslav Pantelić.

On je dodao da su ovogodišnji dobitnici nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti Karlos Saura i Ljubiša Samardžić.

Kada je riječ o programu 45. "Festa", ove godi-ne posjetioce očekuju bogat repertoar i značajni svjetski filmski umjetnici.

"'Fest' će, po tradiciji, emitovati i ostvarenja ko-ja nominuje Američka filmska akademija za 'Oscar'. Već prvog dana biće prikazan film 'Noćne zvijeri' Toma Forda, a tokom festivala i ostvarenje 'Džeki', koje na atipičan način prati život najpopularnije američke prve dame, kao i filmove 'Mančester na moru', 'Mjesečina' i 'Ona' Pola Ferkufena. S Filmskog festivala iz Berlina, i samo nekoliko dana posle svetske premijere, pred publiku stiže i ostvarenje 'Kralji-ca Španije' oskarovca Fernanda Truebe", naveo je Pantelić.

Popularni "Fest" zatvara ostvarenje Martina Skorsezea "Tišina".

Brojke

  • 45. festival
  • 95 filmova
  • 15 takmičarskih filmova
  • 12 zemalja

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije