Film i serije

Vladimir Aleksić: Priča o Žućku je priča o skromnosti legende

Vladimir Aleksić: Priča o Žućku je priča o skromnosti legende
Vladimir Aleksić: Priča o Žućku je priča o skromnosti legende

Vladimir Aleksić, talentovani riđokosi srbijanski glumac kojeg publika uglavnom poznaje s pozorišnih dasaka, a manje iz filmova, uspješno je odigrao ulogu legendarnog košarkaša Radivoja Koraća u igrano-dokumentarnom filmu "Žućko - Priča o Radivoju Koraću".

Film je dosad osvojio nagradu na Festivalu sportskog filma u Palermu i Banjaluka je prvi grad u regiji u kojem se prikazuje.

Aleksić se nedavno vratio iz Australije, gdje je nastupio s italijanskom pozorišnom trupom "Motus", pa nije prisustvovao premijeri filma u Srbiji, u februaru. Inače, poznat je i kao voditelj šoua "Ja imam talenat", kojem je upravo završena treća sezona.

NN: Uspješno ste oživjeli lik Radivoja Koraća. Kako ste se upoznali s njegovim životom i radom? Pomoću arhivskih snimaka, razgovora s njemu bliskim ljudima ili na drugačiji način?

ALEKSIĆ: Upravo tako, spremajući se za snimanje čitao sam dosta njegovih intervjua, pričao s njegovim saigračima i prijateljima, gledao snimke utakmica. Važno mi je bilo da prikažem njegov karakter, a ne da ga do perfekcije imitiram.

NN: Korać je imao specifičan šut lijevom rukom. Da li ste morali puno vježbati da biste to dočarali?

ALEKSIĆ: Naravno, treninzi su bili sastavni deo priprema za snimanje. U početku je išlo teže, a što je vreme više odmicalo sve sam više uživao i prosto sam upijao sve što su mi trener i njegove kolege govorili. Oni su bili od velike pomoći i jako sam im zahvalan.

NN: Korać je bio ispred svog vremena, kako mnogi kažu, donio je prvi album "Beatlesa" u Srbiju, žene su ga jako voljele... Koliko ima sličnosti između njega i vas, osim fizičke?

ALEKSIĆ: On je obožavana ličnost svog vremena. Ne želim sebe da poredim s njim jer mislim da bi to bilo vrlo prepotentno, ali sam mnogo "naučio" od njega. Naučio sam da stalno treba ulagati u sebe, da stalno treba širiti svoje vidike, pomerati granice, a pritom ostati skroman i pristupačan, bez obzira na slavu i novac.

NN: Film je osvojio nagradu u Palermu. Kako ga je prihvatila domaća publika? Koliko današnja omladina i bioskopska publika uopšte zna za Žućka?

ALEKSIĆ: Mlađi ljudi znaju vrlo malo o njemu i zato mislim da je odlično što je snimljen film o Radivoju Koraću i što će mladi moći da nauče kolika je on bio velika ličnost svog vremena, a stariji da se podsete vremena kad su bili mlađi.

NN: Šta vas je privuklo glumačkom pozivu, iako ste bili često okruženi sportistima iz Kleka?

ALEKSIĆ: Ja sam iz Zrenjanina, a Klek je mesto odmah pored, gde mi živi rodbina. Često sam tamo odlazio kao mali. Braću Grbić i Dejana Bodirogu sam obožavao kao klinac, naravno i dan-danas. Što se glume tiče, sve se desilo sponatno, prvo sam išao u dramsku radionicu, o onda sam odlučio da upišem glumu. Upisao sam u klasi profesora Petra Baničevića.

NN: U posljednje vrijeme filmovi o sportu su postali popularni kod nas - nakon filma "Montevideo, Bog te video" o fudbalu dobili smo i film o košarkaškoj legendi. Koji je razlog za to?

ALEKSIĆ: Ja mislim da je to slučajnost, ali takvi filmovi su više nego dobrodošli. Naša istorija je bogata ličnostima o kojima treba snimati filmove i serije.

NN: Domaća publika vas nije mogla često vidjeti na filmu. Uglavnom glumite u pozorištu i član ste italijanskog ansambla "Motus". Zbog čega ste izabrali pozorište ili je ono izabralo vas?

ALEKSIĆ: Jednako volim da radim na filmu i u pozorištu. Istina je da sam dosad radio više u pozorištu nego na filmu, ali mislim da ću u budućnosti imati više šanse da radim na filmu.

NN: Uspješno ste vodili i šou "Ja imam talenat". Kakvo iskustvo nosite s tog posla i da li ste zadovoljni izborom posljednjeg pobjednika?

ALEKSIĆ: Za mene je to jedno vrlo lepo iskustvo, gde sam se mnogo zabavio radeći kao voditelj. Mislim da je poruka šoua jako plemenita i zbog toga sam i prihvatio da budem deo jedne takve priče. Zadovoljan sam izborom pobednika, uvek će neko ostati razočaran ili nezadovoljan, ali to je deo svakog takmičenja, što ga i čini uzbudljivim.

NN: Hoćete li i u novoj sezoni voditi šou i da li je možda neka nova filmska uloga u planu?

ALEKSIĆ: Spremamo četvrtu sezonu, koja će krenuti na jesen. Što se novih filmskih uloga tiče još ništa ne znam.

Banjalučka premijera

Film "Žućko - Priča o Radivoju Koraću" je u četvrtak naveče premijerno prikazan u multipleksu "Palas" u Banjaluci, gdje će u narednom periodu biti prikazivan u terminu od 18.30. U bioskopskoj sali su, osim novinara i gledalaca, bili košarkaši Moma Pazman i Blaž Kotarac, koji su igrali zajedno sa "zlatnom ljevicom". Premijeri je prisustvovao i glumac Tihomir Stanić, koji u filmu igra Ivu Andrića.

"Bio sam srećan što igram s njim, a da li ću biti ravan njemu - to mi je bilo u domenu naučne fantastike", rekao je Pazman.

Film prati život jednog od najboljih svjetskih košarkaša od njegovog djetinjstva u Lici, Beogradu, prvih dana u Košarkaškom klubu Beograd, reprezentacije i odlaska u inostranstvu do kobnog 2. juna 1969, kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći, vraćajući se s prijateljske utakmice s BiH. Igrom slučaja, Kotarac je tada igrao za BiH i trebalo je da se vrati s njim, međutim, Korać je ostao zbog razgovora s novinarom.

"Taj dan i danas nosim na savjesti. On i ja je trebalo da idemo autom. Ne mogu da objasnim, meni se dogodilo da sam ja rekao da idem u Banjaluku, a ne u Beograd. Danas se pitam - da smo išli zajedno bi li bilo drugačije", rekao je Kotarac.

O Koraću u filmu pričaju mnogi prijatelji, rodbina, među kojima i majka Zagorka, koja ima sto godina, i brat Đorđe, kao i stranci koji su ga cijenili.

"Velika je nesreća što se čekalo 40 godina da se o ovakvoj ličnosti napravi film. Bila mi je velika čast da budem deo tima koji je stvorio najozbiljniji košarkaški film dosad", rekao je Marko Paljić, producent filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije