Muzika

Koncert "Osvit": Na sceni NP RS djela Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova…

Koncert "Osvit": Na sceni NP RS djela Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova…
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | Koncert "Osvit": Na sceni NP RS djela Mocarta, Rahmanjinova, Bramsa…

BANJALUKA - Kamerni orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) održaće koncert iz ciklusa "Introdukcije" pod nazivom "Osvit" 27. aprila, s početkom u 20 časova na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Kako je saopšteno iz NP RS, članovi orkestra će izvesti koncert na sceni i publika će i ovaj put imati priliku da dijeli scenu sa izvođačima i time doprinese međusobnom povezivanju. 

"Osvit" će na sceni predstaviti djela poznatih kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Rahmanjinova, Johanesa Bramsa, Gaetana Punjanija i Frica Krajslera.

"Mocartova 'Violinska sonata' pisana je u godini smrti kompozitorove majke, što se ogleda u raspoloženju i karakteru dela. Čitav sonatni ciklus je nepotpun, te deluje da se završava prerano, kao što i život može da se okonča pre vremena. Bramsova Sonata poslednja i najgrandioznija od tri violinske sonate predstavlja zenit kompozitorske poetike, koja se očitava u složenosti kompozicionih tehnika, motivike, harmonskog jezika, fakture i forme. Rahmanjinovljev Elegični trio u ge molu studentski je rad kompozitora, po obliku jednostavačan, ali u odsecima stava dolazi do prožimanja sonatne forme i sonatnog ciklusa. U sebi sadrži niz citata i muzičkih motiva koji predstavljaju omaž, gest divljenja i zahvalnosti  velikom Čajkovskom, Rahmanjinovljevom prijatelju i mentoru", riječi su pijaniste Marka Bogdanovića, koji će se, uz Dušicu Blaženović, violinistkinju i Pavla Popovića, vilončelistu, predstaviti kao solista na koncertu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije