Vizuelna umjetnost

28 godina od odlaska majstora nadrealizma

28 godina od odlaska majstora nadrealizma
28 godina od odlaska majstora nadrealizma

Na današnji dan 1989. godine umro je Salvador Dali, katalonski i španski nadrealistički umjetnik i jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Rođen 11. maja 1904. godine, kao Euhenio Salvador Felipe Hasinto Dali, smatrao je da samo značenje njegovog imena Salvador ukazuje da je sudbinski predodređen da spasi slikarstvo od mediokritetskih katastrofa moderne umjetnosti.

On je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umjetnička djela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Dalijeva česta tematika je svijet prostora, pijanstva, groznice i religije.

Ovaj slavni slikar je čitavog svog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao o poremećenom egocentriku, čija djela nemaju nikakvu vrijednost.

Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Ono što ga izdvaja od ostalih umjetnika i što ga čini posebnim, jeste njegova neobična ličnost. Salvador Dali je bio genije na granici ludila. Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam, jasno se vide u njegovim djelima.

Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom, bio je i pisac. Napisao je nekoliko veoma važnih i čitanih dje-la. Jedno od najvažnijh je svakako "Tajni život Salvadora Dalija" iz 1942. godine, a treba na-pomenuti i "Skrivena lica" i "Dnevnik genija".

Svoju slikarsku karijeru Dali je započeo već sa 10 godina, pohađajući časove slikarstva, a nekoliko godina kasnije upisao je Slikarsku akademiju u Madridu, s koje je izbačen neposredno pred diplomski, izjavivši da na fakultetu niko nije dovoljno kompetentan da ga ocijeni.

Bio je jedan od vodećih umjetnika nadrealizma, pa je, kao i njegovi savremenici, slijedio teorije Sigmunda Frojda i psihoanalize i usredsredio se na prikaz snova i ispitivanje podsvjesnog u čovjeku.

Najskuplja slika slavnog umjetnika

Jedna slika Salvadora Dalija prodata je za rekordnu sumu od 15,8 miliona evra na aukciji održanoj u Londonu. "Portret Pola Elijara" iz 1929. je postao najskuplji Dalijev rad ponuđen na nekoj aukciji. Španski nadrealista upoznao je francuskog pjesnika Elijara 1929. u Parizu i taj susret je obilježio stvaralaštvo i život Dalija.

Zanimljivosti u vezi sa slavnim umjetnikom

- 12. maja1958. godine na događaju u pozorištu "Etoal" izlaže 15 metara dugačku veknu hljeba.

- 1983. godine nastaje parfem Dali.

- U šestoj godini je želio da postane kuvarica, insistirajući na imenici ženskog roda.

- Dali je imao potrebu da pravi predmete pune savremenih seksualnih simbola.

- "Sumorna igra"- prikazana figura uprljana izmetom, što je izazvalo skandal u Barseloni.

- Iz političkih razloga, 35 dana je držan u pritvoru u Geroni.

- Salvadorova čuvena rečenica je bila: "Ako se ponašaš kao genije, bićeš genije."

- Godine 1936. Dali učestvuje na Međunarodnoj londonskoj nadrealističkoj izložbi, na kojoj je govor održao u ronilačkom odijelu, a osim toga nosio je i bilijarski štap i sa sobom je na podijum doveo dva ruska hrta. Ronilačka maska mu je morala biti otvorena kako bi došao do da-ha.

- Dali je izrađivao djela metodom prskanja tinte na prazan papir i postao je jedan od prvih slika-ra koji je holografiju koristio u svrhu umjetnosti.

- Veliki broj njegovih djela sadrži optičke iluzije.

- Dali se takođe znatno zanimao za prirodne nauke i matematiku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije