Zanimljivosti

Krava postala bizon

Krava postala bizon
Foto: Ilustracija | Krava postala bizon

Jednoj kravi iz Poljske je dosadilo da živi život na farmi pa je odlučila da pobjegne i pridruži se krdu divljih bizona.

Krava je primijećena na istoku Poljske uz granicu sa Bjelorusijom, a sudeći po fotografiji koju su načinili prolaznici, nova članica krda bizona se odlično privikla na svoju novu porodicu.

Prva osoba koja je primijetila ovu buntovnu kravu je biolog Adam Zbirit. Ovaj stručnjak ističe da je pomislio da je znatno manja i crvenkasta životinja zapravo mutirani bizon, međutim nakon što je prišao bliže krdu, primijetio je da je u pitanju limuzin vrsta krave koja potiče iz Francuske, a koja je jako popularna u Poljskoj.

Životinja izgleda zdravo i snažno i bez problema boravi u krdu, u kojem su ostali članovi znatno veći i jači od nje.

"Nije neobično primijetiti bizona na granici Poljske i Bjelorusije, ali jedna životinja mi je ipak privukla pažnju. Bila je potpuno drugačija životinja svijetlog krzna, koja se mnogo ističe u odnosu na ostatak krda", istakao je biolog Zbirit.

Fotografija krave koja provodi vrijeme sa svojom novom porodicom bizona je vrlo brzo preplavila društvene mreže u Poljskoj, međutim stručnjaci ističu da ova životinja neće moći dugo da izdrži surove uslove divljine. Mnogi od njih su smatrali da će krava s dolaskom zime napustiti krdo i vratiti se na farmu sa koje je pobjegla, međutim to se nije desilo.

Prije nekoliko dana krdo sa svojim novim članom se ponovo pojavilo, a prvi ih je uočio poljski biolog Rafal Kovalcik. On je istakao da domaća životinja izgleda zdravo i odlično se uklopila u krdo bizona.

Naglasio je da je za preživljavanje krave u divljini zaslužno deblje krzno koje je specifično kod limuzin francuske rase krava, a pored toga dodaje da do sada zima u Poljskoj nije bila toliko oštra.

Ovaj stručnjak se obratio Institutu za istraživanje životinjskog svijeta u Poljskoj i istakao da u svojoj dugogodišnjoj praksi nikada nije vidio kravu koja živi sa divljim bizonima.

"Ne možemo reći da se u potpunosti integrisala u ovu grupu, jer bizoni uvijek djeluju i rade kao jedno biće, a ona se, nažalost, mnogo ističe u odnosu na ostatak krda. Međutim, siguran sam da je ovo krdo zaštitilo svoju novu članicu od čopora vukova koji love u ovo doba godine", istakao je Kovalcik.

Ipak, ovaj stručnjak smatra da je krava i dalje u opasnosti jer neće moći da prati tempo divljih bizona kad krenu oštrije zime.

Krava je u međuvremenu postala hit na društvenim mrežama.

"Ako ikad pomislim da postoji nešto što će me zaustaviti da ostvarim snove, uvijek ću se sjetiti krave koja je izbjegla klaonicu i postala bizon", napisao je jedan od korisnika društvenih mreža u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije