Zanimljivosti

Lice kriminalca moći će se 'pokupiti' iz mozga žrtve

Lice kriminalca moći će se 'pokupiti' iz mozga žrtve
Foto: N.N. | Lice kriminalca moći će se 'pokupiti' iz mozga žrtve

Naučnici su, korištenjem napredne tehnologije za skeniranje mozga, uspjeli da pročitaju umove i sklope slike ljudskih lica iz stvarnih misaonih procesa subjekta.

Zapanjujuće slike pokupljene iz unutrašnjosti ljudskog mozga, opremom koja može da čita ljudski um, spremne su za revoluciju u borbi protiv kriminala.

Kada se ovaj princip dodatno poboljša, on će označiti kraj policijskih Efit slika, čak i CCTVa, jer će borci protiv kriminala moći da dobiju pravo lice kriminalca direktno iz mozga žrtve.

Ista ova zapanjujuća tehnologija otvara velike nove mogućnosti za osobe s invaliditetom koje imaju probleme sa komunikacijom, a to znači i da potencijalni teroristi neće moći da sakriju svoje planirane masakre od policije. Ovu novu tehniku su razvili neuronaučnici na Univerzitetu u Torontu, koji su rekonstruisali slike onoga što ljudi zapažaju na osnovu njihove moždane aktivnosti prikupljene EEG monitorima.

"Kad vidimo nešto, mozak stvara mentalnu percepciju, što je u suštini mentalni utisak toga. Uspjeli smo da uhvatimo ovu percepciju korištenjem EEGa, kako bismo dobili direktnu ilustraciju onoga šta se dešava u mozgu tokom ovog procesa. Ono što je zaista uzbudljivo jeste to što ne radimo rekonstrukciju kvadrata i trouglova, već stvarnih slika lica osobe, a to podrazumijeva dosta sitnih vizuelnih detalja", rekao je Den Nemrodov, saradnik u laboratoriji profesora Adriana Nestora na Univerzitetu u Torontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije