Zanimljivosti

Naučnici pronašli tragove vode na Mjesecu

Naučnici pronašli tragove vode na Mjesecu
Foto: Ilustracija | Naučnici pronašli tragove vode na Mjesecu

Na osnovu analiza satelitskih snimaka, naučnici Univerziteta Braun iz Providensa došli su do novih dokaza o postojanju vode na Mjesecu koja se nalazi u drevnom pepelu i stijenama koje su vulkani izbacivali širom površine Mjeseca.

Ralf Miliken, vanredni profesor na Katedri za Zemlju, životnu sredinu i planetarne nauke na Braunu i vođa nove studije, objavljene u specijalizovanom magazinu "Nature Geoscience", tvrdi da većina vulkanskih naslaga sugeriše da ima vode i da je veliki dio unutrašnjosti Mjeseca vlažan.

"Bez obzira na to što vulkanske 'staklene perle' ne sadrže previše vode  možda samo nekoliko stotina dijelova na milion, ima sasvim dovoljno vulkanskog materijala koji se može iskoristiti", smatra Miliken.

Neka polja ovog vulkanskog otpada pokrivaju hiljade kvadratnih kilometara i možda su nekoliko kilometara duboke.

"To je mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo. Prethodna otkrića vode na Mjesecu izgleda da nisu bila bazirana na dovoljno dobrim izvorima", objašnjava profesor Miliken.

Naime, NASA je 2009. godine objavila da je našla vodu na Mjesecu. Naučnici NASA su govorili da jedna tona Mjesečeve površine može dati 950 mililitara vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije